Шипки за здраве и красота

25 Юли 2017 | 00:55
0 коментара
Любопитно

Обикновената шипка е известна с латинското си наименование Rosa canina и е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен бодлив храст.

Шипката цъфти от май до юли, като цветовете ѝ са бледорозови до бели. Самите плодове (шипки) узряват през есента. Те са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.

Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.

Много добър източник са на витамин С, освен това подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат диуретично и адстрингентно действие. Използват се срещу скорбут, при умора и при състояния след тежко боледуване. Те подкрепят защитните сили на организма, повишават жизнения тонус и активират обмяната на веществата.
Препоръчват се като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Шипките влизат в състава на редица билкови продукти, добавят се към храната и билковите отвари.

Може да си направите лесна запарка – 2-3 супени лъжици плодове се заливат с 500 мл. вряща вода и се оставят да врят 10 минути в затворен съд. За по-силен екстракт е добре отварата да престои 12 часа, след което се приема по 1 кафена чаша 3 пъти дневно. Шипките се използват и за приготвяне на мармалад и шипково вино.

Освен всичко това, обаче, успешно може да ги приложите в домашната козметика.

Те са в помощ на сухата кожа, прозиращите кръвоносни съдчета и пигментните петна, както и за по-бляскава и здрава коса през есента. Предлагаме ви няколко домашни маски, които лесно можете да си приготвите сами.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за нормална кожа
1 с.л. топла шипкова отвара
1 ч.л. мед
2 с.л. овесено брашно

Шипковата отвара се смесва с меда и овесеното брашно. Бърка се до получаване на каша. Нанася се върху лицето и се оставя за 20 мин. Изплаква се хладка вода. Витамин С, който се съдържа в шипките, витализира кожата, а протеините от брашното я подхранват.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за суха или чувствителна кожа
2 с.л. шипки
300 мл вода

Две шепи пресни шипки се запарват в 300 мл вода. След като пуснат цвета си, прецедете отварата. Докато шипките се варят, може да се надвесите над съда с отварата и да метнете хавлиена кърпа върху главата си, за да си направите парна баня.След това пасирайте плодовете от отварата и наложете върху лицето си, особено на местата, на които имате повече бръчки. Останете така 15 мин, след което изплакнете. Останалата отвара пресипете в шишенце. Вечер слагайте от нея върху памук и обтривайте лицето си преди лягане.

Снимка: Thinkstock

Шипкова маска за суха кожа
1 с.л. шипкова отвара
1 с.л. смачкани на каша шипки
3 с.л.овесени ядки
1 жълтък
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мед

Смесете продуктите и бъркайте до получаване на еднородна смес. Нанесете я на лицето и оставете да действа 20 мин. Изплакнете с хладка вода.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за коса
2 ч.л. сушени шипки
вода, колкото да ги залее
2 с.л. овесено брашно
1 с.л. лимонов сок

Залейте шипките с гореща вода и ги варете в продължение на 30 минути. Прецедете отварата и отделете 2 с.л от нея. Смесете течността с овесеното брашно, пюрираните шипки и лимоновия сок. Разбъркайте сместа добре и я нанесете за 20 минути върху суха коса преди къпане. Маската е подходяща за всеки тип коса.източник: Edna.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP