Шест агнета курбан в храма на Ванга на Рупите

14 Октомври 2018 | 14:46
0 коментара
Култура

Шест агнета бяха заклани на храмовия празник в комплекса на Ванга.

Курбанът е по повод 24-годишнината на църквата “Св. Петка” край петричкото с. Рупите, която е построена по заръка на пророчицата. Месото е дарено от миряни и ще бъде поднесено като курбан в неделния ден. 

Храмът е изграден през 1994 г. на метри от дома, в който световноизвестната ясновидка избира да прекара старините си. Самата Ванга кани един от най-големите художници – акд. Светлин Русев, да изографиса съкровената й мечта.

За огромно нейно огорчение Българската православна църква не признава храма, понеже той е изцяло бял, както отвътре, така и отвън. Друга причина е, че стилът, който Русев използва за иконите, не съвпада с църковните канони.

Те са твърде реалистични и по тази причина от Светия синод първоначално отказват да осветят светата обител. В крайна сметка събитието по освещаването се предава пряко по Българската национална телевизия и е посетено от хиляди хора.

И до днес се водят спорове дали храмът трябва да съществува или не. Свещениците, които изпълняват служби там, предпочитат да останат в сянка, за да не си навлекат проблеми.

За първа година големият творец акад. Светлин Русев не присъстваше на празника. В края на май т.г. той ни напусна след внезапен инфаркт.

Добавете Вашия коментар

TOP