Шепа благоевградчани на протест в подкрепа на "Скаптопара", съветникът К. Ханджийски оглави групата

07 Юли 2018 | 14:02
0 коментара
Общество

Близо 30 души, начело с общинският съветник от Благоевград Калоян Ханджийски излязоха на мирен протест днес пред сградата на общината в града в подкрепа на античните находки открити в предполагаемото древно селище „Скаптопара” край Покровник.

„Тук сме поради две причини – искаме да запазим историята си такава, каквато е, и ясно искаме да заявим, че ние не сме против изграждането на магистралата. Говорейки за двата проблема, трябва да кажем, че кметът /Д-р Атанас Камбитов-б.р./ се скри. Това беше човекът, който да подкрепи и двата начина – запазване на разкопки и магистралата. Той обаче прокламира една теза, че протестиращите са против магистралата и искат тя да не се случи. Няма такова нещо. Срещата ни с представители на АПИ във вторник в кметството на с. Покровник доказа точно обратното”, каза общинският съветник Калоян Ханджийски. 

Според протестиращите малкото хора дошли днес се дължи на състоялата се във вторник среща с шефа на АПИ, на която той им представил вариант АМ “Струма” да заобиколи терена с разкопките, като трасето ще се увеличи с около 2 км, а цената му с около 28 милиона лева.

Днешният протест в подкрепа на „Скаптопара”е пореден такъв.

На 20 юли археолозите, работещи на трасето, което е част от АМ „Струма“, трябва да приключат и да се произнесат за откритите находки.

В момента този участък от АМ „Струма“  е в застой, тъй като бе открит некропол с две закрити погребални камери, а в съседство църква и баня. Счита се, че това е източната част на римското селище „Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград, въпреки, че до сега няма открити доказателства за това.

Будната част от жителите на Благоевград и Покровник скочиха срещу разкопките с искането те да бъдат съхранени, а трасето на автомагистралата преместено.

След протестите тогава, на място на 5 май пристигна и премиерът Борисов. След като бе запознат със ситуацията, той каза, че отговор ще дадат специалистите в рамките на месец и половина-два. Те изминаха, но засега решение за съдбата на разкопките и трасето на магистралата няма.

Припомняме, че трасето на ЛОТ 3.1. веднъж вече бе изместено, за да не премине през футболното игрище на частната школа на футболиста Ивайло Андонов, но така пък бяха разкрити основите на римското селище.

Добавете Вашия коментар

TOP