Схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ скараха БСП и ГЕРБ в парламента

31 Май 2018 | 17:57
0 коментара
Политика

Схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, уреждащи условията и реда за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения скараха БСП и ГЕРБ в парламента.

В декларация от „БСП за България“ обвиниха управляващите, че са направили промени в условията на кандидатстване по схемите без да информират или потърсят мнението на тези, които досега са осъществявали изпълнението на програмите. „Промените са плод на силно лобистки интереси“, заяви народният представител Георги Стоилов. „Приема се нормативен акт, който създава сериозно безпокойство дали българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Кой носи отговорност за закъснението и липсата на комуникация с тези, които досега са осъществявали своите ангажименти“, допълни той. От своя страна председателят на земеделската комисия Десислава Танева увери, че всички заинтересовани страни са били поканени по време на дискусията, когато промените в схемите са били обсъждани.

„Вашата роля като опозиция е да критикувате управляващата коалиция и нейните решения. Промените във въпросната наредба са с цел да осигурят възможно най-добрата доставка от български производители на българското производство плодове, зеленчуци и млечни продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ , финансирани с европейски средства. Към момента над 90% от тези доставки се доставят от търговските. За никакъв монопол, на който и да е производител, камо ли приближен на властта, не става въпрос“, смята Десислава Танева.

Според нея направените промени са продиктувани единствено от желанието на правителството да провежда политика в подкрепа на българското производство. Участие в дебата взе и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той също потвърди, че промените в наредбата са били публично съгласувани, взети всички становища на заинтересованите страни и отрече твърденията, че в доставките на продуктите е наложен монопол. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP