Шефът на волейбола: Пламен Константинов остава начело на България

12 Септември 2017 | 22:50
0 коментара
Спорт

Президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров даде обширно интервю пред камерата на Bulgaria ON AIR, в което говори за новия формат на Световната лига, женския волейбол у нас и остава ли Пламен Константинов начело на българския национален отбор - мъже. Той разкри още какви са амбициите на мъжкия тим за догодина и дали ще има промени в състава.

- Как оценявате представянето на мъжкия национален отбор на европейското първенство? 
- Аз мисля, че мъжете се представиха много добре на това европейско първенство. Вярно е това, че имахме много по-високи очаквания предвид потенциала на нашия отбор, както и неговата нагласа за постигане на добър резултат на този шампионат. Шестото място е едно престижно място. Вярно е, че имахме един мач със Сърбия, който за голямо съжаление не можахме да спечелим – иначе това ни отваряше пътя към медалите, особено като имате предвид, че страни като Франция, Италия и Полша не можаха да влязат в осмицата.

- Наблюдавайки мача със Сърбия отстрани, само спортно-технически ли отстъпихме или имаше и голямо психологическо напрежение в момчетата? 
- Винаги когато играем със Сърбия или с водещи отбори в Европа, има много голямо напрежение и е много важно да хванеш момента, в който да победиш съответния отбор. Според мене сърбите бяха малко по-силно мотивирани и го изразяваха по всякакъв начин по време на играта. Има и други причини, но не искам да влизам в спортно-технически анализи. Първо не ми е работа и второ Константинов достатъчно обширно обясни причините защо не продължихме по-напред.

- Според Вас Пламен Константинов има ли подкрепата на играчите вътре в отбора? 
- Аз съм убеден, че той има подкрепата на играчите, защото нашият тим е една добра сплав между опитни и млади състезатели. Една от темите на нашия разговор с Пламен беше какво ще търсим през следващата година – защото тя е твърде важна за българския волейбол и не само заради световното първенство. Новият формат на Световната лига е така организиран, че нашият отбор е сред онези четири, които трябва да играят под огромно напрежение, тъй като трябва да направим всичко възможно да останем сред най-силните в световния волейбол. Вече 16-те отбора ще бъдат разделени на две групи – една основна група от 12 отбора, които имат договор със Световната федерация до 2024 година. В другата група, в която попадаме ние, Канада, Австралия и Корея – двата първи отбора след изиграни 15 срещи, ще останат в Световната лига и другата година, а третият тим ще играе play-out мач. Четвъртият пък веднага ще бъде отстранен, а на негово място ще влезе отбор с уайлд-кард. Така че ще бъде много тежка битка за оставането сред тези 16 тима.

- Ще издържи ли България на това напрежение? 
- България трябва да издържи на това напрежение. Ние задължително трябва да запазим мястото си сред най-добрите и аз съм убеден, че това отборът ни ще го направи. Даже нещо повече – от разговора, който водихме с Константинов, той се съгласи, че трябва да влезем във финалите. 

- В този разговор с Константинов Вие оказахте ли му пълна подкрепа и остава ли той начело на отбора? 
- Естествено, че остава начело на отбора. Сега не е моментът дори да се мисли за подобни експерименти като смяна на треньор. Първо нямаме такова основание и второ предстоят ни много по-отговорни, много по-важни задачи. Още повече, че самият Пламен е убеден, че може да постигне тези цели и задачи, за които говорихме. 

- Ще има ли играчи, които няма да продължат по пътя с него и отбора към постигането на тези цели? 
- Мисля, че няма такъв въпрос към този момент. Всичко е въпрос на конкретните мотивация и нагласа на играчите, и те да могат да се включат в добра спортна форма в този маратон, който ще бъде новата световна лига. Времето за подготовка ще бъде много ограничено и поради тази причина предстои Световната федерация да одобри по-голям брой състезатели да бъде картотекиран за Световната лига.

- Вие лично каква оценка си поставяте като ръководител на волейбола у нас? 
- Ако говорим за резултати – те са очевидни и са налице, без това да ни задоволява в никакъв случай. Всички, които работим в Управителния съвет се стремим да подобряваме и вдигаме летвата все по-високо.

- Да обърнем поглед и към женския национален отбор, който си осигури участие на световното първенство догодина в Япония, а сега му предстои участие на европейско. Има ли подем? 
- Вярно е, че женският ни национален отбор постигна един впечатляващ успех с класирането на световното първенство. Пропуснаха първия си шанс, но на поправителния в Амстердам се справиха. Това е безспорен успех, защото Европа има едва осем квоти и ние да вземем една от тях. Нека бъдем търпеливи и да видим какво ще се случи в Баку, но задачата която самите момичета си поставят е влизане в топ 8.

- В лицето на Иван Сеферинов намерихте ли вярното решение за женския национален отбор?
- Аз мисля, че това е едно добро решение, което взе Управителния съвет. Най-вече съм впечатлен, че той успя да обедини всички момичета да играят за България. Преди години винаги някои състезателки си намираха повод да не играят – къде субективни, къде обективни. И това, което той успя да направи заслужава поздравления.

- Направи ми впечатление едно негово изказване при завръщането на тима от Амстердам – че отборът има потенциал, но за да се постигат успехи трябва да има единство при състезателки, треньори и ръководство. Как тълкувате тези негови думи? 
- Това той може да Ви го обясни. Федерацията си върши своята работа – ние осигуряваме условията за подготовка. Може би има условия за още по-близко и тясно сътрудничество. Аз постоянно се срещам със Сеферинов и обсъждаме и най-малките детайли, решаваме ги навреме. По-важно е друго – до каква степен треньори и състезателки могат да се обединят около идеята за постигане на един впечатляващ резултат. Още повече, както и Вие подчертахте, е дошло времето за това.БЛИЦ-СПОРТ

Добавете Вашия коментар

TOP