Шефът на съдиите: Не ни трябва модерната система ВАР, имаме си перфектни рефери!

28 Август 2018 | 19:35
0 коментара
Спорт

Шефът на родните рефери Йордан Сталев говори пред БЛИЦ за съдийството в Първа лига от старта на новия сезон до момента.

-Г-н Сталев, каква оценка по шестобалната система ще поставите на вашите подопечни за работата им до момента?
-Оценки не давам. Конкретни имам предвид. Но, ако трябва да бъда откровен, съм изключително доволен от представянето им до момента.

-Имаше обаче няколко мача със спорни ситуации. Например - дербито вчера от Втора лига Локо (Сф) срещу Царско село, както и срещите от елита Левски - Черно море, Лудогорец - Етър и други...
-Чакайте, нормално е да има. Няма как. Но липсват фрапантните и огромни грешки, които да са повлиявали на изхода на даден мач. Аз вече коментирах за грешки на мачовете Лудогорец - Етър, Верея - Берое, както и една неотсъдена дузпа за Славия. Но в никакъв случай не си мислете, че има нещо задкулисно. Просто понякога и най-добрите бъркат. А когато не е често, не е никакъв проблем. 

-Досега се е провело едно голямо дерби – Лудогорец срещу ЦСКА...
- (прекъсва) Не. Две са. Не забравяйте и не подценявайте Ботев (Пловдив) – Локомотив (Пловдив). Знам какво ще ме попитате и ви отговарям директно: отлично съдийство и в двата мача. В Пловдив отговорната задача беше поверена на топ бригадата на България, водена от Георги Кабаков, и тя се справи на много високо ниво. За което заслужава поздравления. Същото се отнася и за срещата в Разград, където Николай Йорданов свири чудесно. Говорят за спорна ситуация в наказателното поле на Лудогорец между Моци и Мауридес. Нямаше такава. Категорично. Йорданов взе най-правилното решение и не отсъди нищо. За което поздравявам и него!

-Коментарът ви за треньора Атанас Джамбазки и реакцията му след мача от Втора лига между Кариана и Струмска слава?
-Абсолютно недостойно и срамно поведение на треньора на Кариана. Гледах целия мач и мога най-отговорно да заявя, че Ивайло Ненков, който е млад арбитър и дебютант във Втора лига, беше на високо равнище. Джамбазки явно осъзна грешката си и после се извини, но се надявам след едногодишното наказание, което получи, да си вземе поука.

-Не ви ли притеснява това, че българските съдии започнаха отново да ги бият като в старите времена?
-Не. Категорично не съм притеснен, защото това е инцидент. Просто един случай, в който някой е решил да си изкара яда върху съдиите. Нещо, което го има открай време. За мен ние имаме едни от най-добрите рефери не само в България и искам да им пожелая да продължават по същия начин.
Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+) 
-Защо обаче днес в Европа нямаме съдии от онези години, когато те свиреха полуфинали и финали от евротурнирите и даже мачове на европейски и световни първенства?
-Напротив. Имаме. Те вървят по правилните стъпки и рано или късно отново наши съдии ще ръководят ключови мачове в Европа. Ще ви дам пример с Георги Кабаков, Никола Попов и Ивайло Стоянов. Особено първите двама, които мога да отлича по категоричен начин с перфектната работа, която вършат.

-Миналия сезон Кабаков сгреши и беше изваден от съдийството...
-Какво се е случвало в съдийството, преди аз да стана шеф, не ме интересува. Аз гледам в момента. А в момента Кабаков е съдия за пример!

-В тази връзка да ви попитам дали в България не липсва новата технология ВАР?
- Не! Нямаме смисъл от нея, защото съдиите се справят отлично и без нея. Е, когато БФС прецени, въпросната технология ще бъде въведена рано или късно и в България. Но тя не ни липсва, уверявам ви!

-Звучите много убедително...
-Да, напълно убедително! Съдиите са професионалисти и не са зависими от никого. Това се отнася и за главните, и за помощниците им. Аз не ги деля. Те са един отбор и един прекрасен колектив.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Добавете Вашия коментар

TOP