Шефът на съдиите към БФС Йордан Сталев и още четирима са задържани при акцията на ГДБОП

16 Октомври 2019 | 07:54
0 коментара
Спорт

Председателят на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев е бил арестуван като част от акцията на държавата срещу футболната централа.

Разследването на прокуратурата е  по член 307 б, касаещ „престъпления срещу спорта”.

По всяка вероятност Сталев е задържан заради сигнали за манипулиране на футболни мачове за нуждите на черното тото.
В София, в сградата на Зоналния съвет на БФС, помещаваща се на улица „Иван Асен II” пък е задържана Илонка Джалева, която отговаря за съдийските наряди за мачовете от българското футболно първенство.

 

По информация на БТВ общо петима души са задържани след акцията на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в офиси на Българския футболен съюз. 

 

Както Епицентър.бг  писа още днес по обяд, службите са засекли мащабна схема за договоряне на мачове и на съдии. Подозренията са, че в основата стои футболната централа. "Става въпрос за огромни корупционни нарушения и престъпления против спорта", заявиха пред медията ни от разследването.

Действията на антимафиотите са срещу група, манипулирала нарядите на реферите. Правят се проверки и на резултатите от конкретни мачове.

Екип на Главна дирекция за борбата с организираната престъпност нахлу в базата на Българския футболен съюз минути преди 17.00 часа.

Повече от 20 униформени служители на ГДБОП влязоха в сградата с цел спешна проверка, очевидно, продиктувана от по-рано назначената днес лично от премиера Бойко Борисов ревизия на футболната централа.

Проверката започна час и половина, след като на официалната страница на БФС излезе съобщение, че Борислав Михайлов подава оставка след 14-годишно управление.

 

По-рано днес премиерът заяви "Аз не съм се стремял към оставката на Боби Михайлов. Утре да не каже някой, че се меся във футболния съюз. Ние говорим за респект, за чистотата на взимането на съдийски решения, ненамесата в работата им. Те не се вслушаха и мислеха, че си правим пиар с колегите. Аз исках да съм ги предупредил, за да не може някой от ФИФА да ни прави забележка", заяви  Борисов в  Шумен,  като препрати към срещата му с футболните съдии преди началото на сезона.
 

"Операцията беше планирана много преди вчерашния мач, няколко дни по-рано", посочи премиерът и предупреди и собствениците на клубовете.

"Да си направят необходимото и тогава могат да дойдат да кажат какво може да помогне държавата. Това, което се прави на територията на страната и не се спазват законите, договарят мачове или договорят съдии за мачове, няма да ги търпимТова е реакцията днес след дълго време вършена работа от полицията, ГДБОП и НАП".

 

"Не е моя работа да я коментирам /операциятаа на ГДБОП/, има съдии, тече вече дело. Да си направят необходимото и тогава могат да дойдат да кажем какво може пак да подпомогне държавата. Искам да се разбере ясно. Работата е на футболните хора, ние там не се месим. Аз винаги приемам шефове от футболни централи, за да бъда гостоприемен", допълни Борисов.

 

Премиерът каза още, че няма да се толерира договарянето на мачове. "Разпоредих на Захариева да извика английския посланик и да предаде, че не сме съгласни да се слагат флаговете под общ знаменател. Самата Великобритания също имаше проблем с расизма, техните фенове подмятаха банани, не ние сме го измислили това. Срамуваме се, не може да допуснем медии да коментират по този начин България."

 

Той реагира остро срещу очернянето на България в Англия покрай расисткия скандал. Дори посочи, че и в българския отбор, както и в английския, има по трима цветнокожи футболисти.

В отборите ни има повече цветнокожи отколкото на Острова. В нашия национален отбор има трима тъмнокожи футболисти и в техния също са трима, къде има расизъм. Изведнъж излизат и почват да ни дават оценка хора, които са доказани в расизма, коментира още Борисов.

 

"Не сме расисти, ние сме спасили евреите. Никой да не си позволява да ни нарича нас животни", заяви премиерът.


"Абсолютно сме против расизма, не сме били расисти като нация, ние сме спасили евреите, когато другите са ги горили в пещ. Разделяме ги така нещата, не само кметовете да ме обикалят и да викат "Направи стадион". Ще ги направим като има чист и хубав футбол. Сметнете колко зали сме направили. Изтърпяхме 2 дена какво ли не правиха англичаните по улиците в София и не им дадохме оценка. Прекрасните ни отношения с Великобритания мисля да ги затворим и те и ние и никой да не ни нарича животни, тогава се възпаляваме и ние с право", каза Борисов на излизане от университета в Шумен.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP