Шефът на парламента разкри цялата истина за изгонването на Корнелия Нинова от пленарна зала!

17 Ноември 2017 | 03:58
0 коментара
Политика

"Моята съвест е чиста. Действах спрямо правилника за работа на Народното събрание и го приложих по отношение на Корнелия Нинова". Това заяви пред БЛИЦ Димитър Главчев, председател на 44-ото Народно събрание.

Потърсен за коментар Главчев по повод поисканата му от БСП оставка заради отстраняването на Корнелия Нинова за две пленарни заседания.

"Още вчера имахме Председателски съвет. Предложих в името на компромиса да отпадне наказанието на Корнелия Нинова. За да се гласува такова предложение е необходимо съгласието на всички парламентарни групи. От БСП, обаче нямаше представител. Те не приеха протегнатата ръка към тях", заяви Димитър Главчев.

Председателят на парламента коментира в детайли ситуацията, при която помоли Нинова да напусне пленарното заседание.

  "Имаше искане за изслушване на министър-председателя Борисов. Парламентът го отхвърли с гласуване. Корнелия Нинова направи повторно искане, въпреки че темата беше приключена. Освен това отправи недопустими реплики към премиера и народните представители. Една от тях е "защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство". Това са обидни квалификации и са недопустими съобразно правилника за работа на Народното събрание", подчерта Главчев.

Председателят на Народното събрание определи каза, че не е честно, че е определян като "цензор" от представители на БСП. "По време на пленарното заседание на 10 ноември предоставих думата за политически декларации на председателя на ДПС Карадайь и на Валери Жаблянов от БСП. Дори бях упрекнат, че съм ги оставил да говорят по-дълго от разрешеното време. Няма никаква пречка в парламента да се говори за политика, но е недопустимо да се отправят обидни квалификации за премиера, президента и народните представители. В моите действия се ръководя единствено и само от правилника за работа на Народното събрание", категоричен е Главчев.

Председателят на парламента е учуден от поведението на БСП в навечерието на домакинството на България на Европредседателството. "През последните седмици проведох официални срещи в Румъния с външния министър Теодор Мелешканус и представители на Алианса на либералните демократи (АЛДЕ), които заедно със социалдемократите управляват Румъния. Разговарях и премиера Ана Бърнабич с външния министър Ивица Дачич, който е сред лидерите на социалистите в Сърбия. Колегите от двете държави ми споделиха, че са много радостни от факта, че България ще е домакин на Европредседателството. На този фон съм учуден от опитите  за  изкуствени скандали от страна на БСП", допълни Главчев.

Ивайло КРАЧУНОВ/ БЛИЦ
 

Добавете Вашия коментар

TOP