Шефът на онкоболницата д-р Георгиев: Благоевград крещящо се нуждае от апарат за PCR тестове, цяла Югозападна България е оставена без съвременна апаратура

27 Април 2020 | 09:52
0 коментара
Общество

Благоевградските болници изпитват крещяща нужда от апарат за PCR тестове. Нито една болница в Пиринско не разполага с такава техника, същото важи и за съседните области Перник и Кюстендил, т.е. цяла Югозападна България е оставена без съвременна медицинска апаратура за лабораторна диагностика. За това алармира управителят на онкоболницата в Благоевград „Св. Мина“  д-р Георги Георгиев, който е поставил този въпрос и на последното съвещание на Общинския кризисен щаб.

„В Благоевград има подготвени лекари вирусолози и микробиолози, както и лаборанти, които могат да извършват на място изследването на пробите за PCR тест.  Но не разполагаме с апаратура и не можем да си позволим да я закупим, тъй като струва между 200 000-300 000 лв., което не е по силите на една болница.

Ако се намери начин и проблемът се реши, това би дало лице на всичко, което правим като лекари за хората от цялата  област.  Ще се съкрати и времето за изготвяне на резултатите от пробите, които сега са между 48 и 72 ч., тъй като се изследват в столични лаборатории. Не може  за всяко нещо да се тича до София. Трябва да има обезпечаване на медицинската дейност, за да провеждаме съвременна медицина, а в Благоевград, включително и в болница „Св. Мина“, се лекуват хора от цялата област. Виждаме, че огнищата на коронавируса се появяват в различни населени места. В интерес на лекари и пациенти е да се реагира адекватно и навреме, а с един модерен апарат за PCR тестове ще улесним диагностиката и защитим здравните потребности на мнозина”, заяви д-р Георгиев. PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома (РНК) на вируса и към момента е приет за “златен стандарт” в лабораторната диагностика на този патоген. Пробите за изследване – секрет от гърлото и носа, се вземат от обучени специалисти, като този метод е единственият надежден и сигурен засега.

Припомняме, че преди месец, в началото на Ковид пандемията, бе взето решение да се разшири мрежата от лицензирани лаборатории, които да правят тестове за Covid-19. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха разкрити лаборатории в Пловдив, Плевен, Бургас, Стара Загора и още няколко в София. Дотогава функционираха  3 референтни лаборатории: две в София –  в центъра и във ВМА, и една във Варна, които тестваха пациенти с изразени симптоми на коронавируса, болни от бронхопневмония и медицински персонал. Изключителна роля за отварянето на лаборатории извън столицата  изигра инициативността и настойчивостта на кметовете на областните градове. Ръководството на община Благоевград реши да разкрие дарителска сметка за подпомагане на медиците, в която постъпиха скромни суми,  а на медиците в трите болници бяха осигурени защитни облекла. Наред с предпазните облекла, на МБАЛ – Благоевград бяха дарени десетки хиляди лева от различни благодетели, основно бизнесмени, за закупуване на респираторни апарати, като паралелно с това тръгна и подписка сред гражданите са събиране на средства.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP