Шефът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев разнищи престъпността в Пиринско!

29 Януари 2018 | 20:42
0 коментара
Общество
Хващаме крадци, които обират туристите, щом загасят лампите в стаите в хотелите. За този и други трикове на обирджиите разказва в интервю за „Телеграф“ шефът на ОДМВР-Благоевград, старши комисар Николай Хаджиев.
– Старши комисар Хаджиев, днес (б.р. вчера) приключи световната купа по сноуборд. За сигурността на колко човека се грижихте в Банско?
– За над 10 000 човека, защото освен състезатели, треньори, екипите им, имаше и няколко хиляди гости на Банско, любители на ски спортовете и туристи.
– Колко полиция успя да опази този огромен брой хора?
– Абсолютно всички служителите на РПУ-Банско бяха на работа, плюс командировани 40 полицаи от различни районни в страната, имаме и 4 чужди колеги-двама гърци и двама румънци. Допълнително от жандармерията имаше още 10 човека за финала. Включихме допълнително и две кучета за охранителната дейност. Едното е на пост на Начална станция, другото на Бандеришка поляна.
– Кое тази година е по-различно в охраната на Банско от миналия сезон?
– Не бих казал, че има голяма разлика от миналата година. Колегите работят в зимни условия, отделно много чуждестранни туристи имаме и от т.нар. рискови страни – Израел и т.н. Знаете, че се въведе системата и с КПП-та. Тази година за целия зимен сезон-от откриването до края на март на входно-изходните артерии на Банско имаме временни КПП-та, които са с 24-часов режим на работа. Те са три и се намират на входа откъм Разлог, откъм с. Баня и откъм Добринище. Там колегите осъществяват денонощен контрол на лицата и автомобилите, които влизат и излизат в курорта. Имаме допълнително присъствие в Банско, на Начална станция и в районите на Бандеришка поляна и Шилигарника.
-Досега на тези КПП-та хващали ли сте бандит?
– Основно на въпросните КПП-та се констатират лица, които шофират под въздействието на алкохол с концентрация над 1,2, което е престъпление, или такива, които вече са лишени от правоуправление, но карат. От началото на сезона до сега сме задържали 17 с алкохол, 6 неправоспособни. Издадени са 975 фиша и са съставени 191 акта. Контролираме и лицата, към които имаме интерес, придобиваме информация, че влизат или излизат от курорта, което помага за работата ни.
– Някой оказвал ли е яростна съпротива-от тези много пияни и без книжка?
– Засега няма такъв случай. Но мога да ви кажа, че над 10 човека са арестувани за алкохол. Освен тези престъпления, отделно се констатират и такива, които карат без колани, фарове и т.н.
– Българите ли са по-пияни на пътя или чужденците?
– Имаме и българи, и чужденци, не може да се каже кой преобладава. По-скоро обаче нашите са повече, тъй като туристите идват основно с туроператори, с чартъри, а не с личните си коли. Но има и такива-гърци, македонци и румънци, които са със собствени МПС-та. Интересното е, че за годината нямаме случаи да предлагат рушвети, за да опитат да се спасят от санкция. Може би причината е, че нашите автомобили на КПП-та са с видеозаснемане и аудиоконтрол. Всички, които са спирани, се предупреждават , че действията им се записват и не си позволяват. Това е контрол и към полицаите, и към гражданите. Мога да кажа, че световното премина без инциденти, при добър обществен ред, което за нас е положително. Това е мащабно мероприятие, отразява се от всички световни медии, и е важно, че не се допускат престъпления.
– Банско през зимата е притегателен център както за туристите, така и за бандитите. Какво показва оперативната обстановка- кои са най-често извършваните престъпления?
– Имаме кражби, престъпления свързани с наркотици. В момента престъпленията, които се регистрират най-много са основно дребни кражби на телефони, портмонета основно от заведения и от хотели, като голяма част от извършителите са задържани.
– Кои са крадците, кой обира туристите в Банско, една група ли е?
– Имаме както местни, така и хора от други области. При една от кражбите от хотели например лицата бяха от морето – от Бургас и Айтос. Миналия зимен сезон 2016-2017 имахме пак такава редица кражби от хотели и ресторанти, по която бяха установени и задържани две групи. На едната се доказаха около 10 кражби, на другата 7-8. Пак бяха местни едните-от ромската махала в Банско, другите от различни краища на България.
-Можем ли да предупредим туристите да се пазят доколкото могат, като кажем каква е схемата на действие на крадците?
– Схемата на тези, които хванахме сега и предния сезон е следната – водят наблюдение на хотелите. Гледат кога се настанява нова група и в тъмната част на денонощието следят кои стаи ще светнат. Туристите обикновено се настаняват, оставят си багажа и се връщат на рецепцията да си оправят документите. Точно този момент използват крадците, като видят коя стая светва и загасва, влизат.
– Как влизат по стаите, няма ли камери?
– Влизат през тераси, през прозорци, взломяват дограмата. Що се отнася до камерите, какво според вас записват в тъмното – човек с черни дрехи и шапка. Не помагат особено.
– Как действат по заведенията?
– По заведенията начинът е следния – от якета на закачалки и столове, минават вече в по-късните часове на денонощието, когато и светлината е приглушена, пребъркват и си тръгват. Затова призовавам чрез вас туристите да не държат скъпи вещи и ценности, големи суми пари в себе си особено вечер. Да не ги оставят без наблюдение.
– Има ли по-изявен крадец, който командва кражбите в Банско и региона?
– Не. От информацията, която постъпва, няма лица или т.нар. организирани престъпни групи, които специално за това да идват в Банско.
– Значи имаме новина- за първи път бандитите не отиват да работят, а вероятно да си почиват в Банско?
– (Смее се) Нямаме сериозен криминален контингент, който да ни влияе на оперативната обстановка или т.нар. среда за сигурност. Там където забележим такива лица или групи, съответно предприемаме действия, но да не правя реклама на действията ни, все пак целта е да е изненада.
– Появи се видеоклип на известен дилър от вашия регион, който си рекламира кокаина, после праща видеото на дилъри и клиенти. Хванахте ли го и това ли е най-модерното сега-да се продава дрога с клипове?
– Този клип е стар, на повече от година. Въпросното лице е задържано, при обиск в дома му са открити както наркотици, така и парични суми. Преди няколко дни също имахме операция по наркоразпространението, при която беше задържан дилър. А за модата-нямаме такива данни. Това е само един случай, който не може да формира цялата оперативна обстановка. В момента схемата за продажба на наркотици в Благоевградския регион е през редовни клиенти, които си познават дилъра. За Банско-начинът, по който се разпространява, е основно по заведенията през т.нар. викачи, бармани, сервитьори, но не бих желал да го коментирам повече, за да може да работим.
– Тези викачи и бармани за кого работят?
– Не мога да го коментирам. Но не бих казал, че е голяма, сериозна организирана група. Това са малки формации от по няколко човека, които се разбират помежду си да работят по време на сезона. Те пласират всякакви наркотици – марихуана, кокаин, амфетамини, екстази.
– Вие сте спец по наркотиците, дълги години работихте по тази линия в София, сега сте в Благоевград. Какво е характерно за този регион?
– Хората наричат Петрич и Сандански меката на канабиса. Причината е, че в тях се отглежда марихуана на открито, предвид климатичните условия, които го позволяват. Другото което е характерно е трафика на дрога основно за Гърция. Това е което ни отличава. Изнася се предимно хероин. Тревата пък отива буквално навсякъде-към вътрешността на страната и извън граница. Мога да ви кажа, че работим много усилено по това направление. През м.г. Хванахме няколко тона сурова марихуана, още няколко тона суха. В момент на трафик през ГКПП пък пресякохме изнасянето на 2 гк хероин, което е сериозно количество, а по-късно в обиска в дома на един от задържаните открихме още 1 кг. Има още редица примери, които са почти идентични.
– Правите много рокади на началници в ОДМВР-то. Защо се налагат?

– Чак много не са. Промените са подписани от министъра на вътрешните работи и утре (б.р.днес) колегите ще бъдат представени. Досегашния началник на 1 РПУ Васил Джизов става началник на криминалния сектор в областната дирекция. Досегашния началник на 2 РПУ Петър Зашев поема първо районно управление. Шефът на криминална във 2 РПУ става началник на районното. Промените са с цел оптимизация на работата и подобряване на резултатите. Това е. Така ще се процедира и за в бъдеще. Там където има и незадоволителни резултати, ако не може по друг начин да се подобри работата, ще се отива към кадрови промени.

източник: Струма

Добавете Вашия коментар

TOP