Шефът на ЮЗДП инж. Д. Дамянов: Незаконната сеч и транспортиране на дървесина без превозен билет най - честите нарушения в горите

18 Декември 2018 | 16:35
0 коментара
Общество

Общо 26 355 проверки са извършили служителите в ЮЗДП през 2018 година. Това каза по време на работен обяд днес с представители на медиите инж. Дамян Дамянов, директор на предприятието.

Проверени са 10 312 дърводобивно обекта, 4 395 превозни средства, 9 450 ловци, 295 риболовци и 1 906 физически лица. Съставени са 563 акта за установяване на административни нарушения, като от 560 са по Закона за горите и 4 по Закона за лова.

"Имаме задържани 131 кубика  строителка дървесина, 485 кубически метра дърва за огрев, 22 моторни средства, 5 коня, 32 каруци, 17 моторни триони, 2 ловни оръжия.

„Най- невралгичните точки са Самоков със 110 акта, Гърмен- 82, Разлог-69, Ихтиман-31. Най- честите нарушения в горите са незаконна сеч и транспортиране на дървесина, без превозен билет“, каза Дамянов. По думите му през 2017 година са съставени общо 1 051 броя акта за установяване на административни нарушения.

Основната причина за намаляване броя на актовете са предприетите превантивни мерки по опазване на горските територии.

Според него от голямо значение е въвеждането на електронен превозен билет и въвеждане на джипиес устройства на автомобилите, транспортиращи дървесина.

От значение е и откриването на мобилни контролни звена към държавното предприятие, както и издаване на разрешения за достъп на лица, извършващи дейности, както за товарни до горски територии. От значение е също така и въвеждане на шестмесечни контролни ревизии на проверените със заповеди охранителни участъци на горските стражари“, каза още Дамянов. Във всички териториални поделения за опазване на горите от посегателства се изготвят графици за дежурства, включително и през почивни и празнични дни.

Служителите са снабдени с високопроходими автомобили, със специален режим на движение. От страна на ЮЗДП се изготвят графици за проверки от мобилни контролни звена, които освен, че осъществяват вътрешен контрол, извършват проверки по транспортирането и подпомагат опазването на горите в критични райони.

В районите с висока концентрация на нарушения- Самоков, Ихтиман, Разлог, Тетевен се провеждат съвместни дежурства с представители на жандармерия, регионални дирекции.

Добавете Вашия коментар

TOP