Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпео съобщи пред Би Би Си (BBC), че Китай е „толкова голяма заплаха за САЩ“, колкото е и Русия.

Китайските усилия за упражняване на скрито влияние върху Запада са също толкова важни, колкото и руската подмяна,

категоричен е директорът на американското разузнаване.

Освен това той заяви, че очаква Русия да се прицели в междинните избори в САЩ през 2018 г. Американската разузнавателна общност е категорична, че според нея Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Помислете за мащабите на двете икономики“,

каза Помпео за Китй и Русия. „Китайците имат много по-голямо поле, върху което да изпълняват тази мисия, отколкото руснаците“, отбеляза той.

По-рано тази година бивш служител на ЦРУ беше арестуван по обвинения в задържане на класифицирана информация в случай, за който се смяташе, че е свързан с разрушаването на шпионските операции на агенцията в Китай. През двете години, преди арестуването на Джери Чун Шинг Лий, около 20 информатори бяха убити или вкарани в затвора, което е един от най-катастрофалните провали на американското разузнаване през последните години.

Директорът на ЦРУ каза още, че

страните биха могли да положат повече усилия, за да се борят с китайските опити за власт над Запада.

„Можем да наблюдаваме много внимателно опитите за кражба на американска информация, да се инфилтрират шпиони в САЩ – с хора, които ще работят срещу Америка от името на китайското правителство“, обясни Помпео.

„Виждаме това в нашите училища, в нашите болници, в корпоративна Америка. Освен това е валидно и за други части на света, включително Европа и Великобритания“, отбеляза шефът на американското разузнаване.