Шеф в АПИ с много важни новини за винетките, пътната такса и тол системата

18 Юли 2018 | 11:54
0 коментара
Общество

Очаква се новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, но цената няма да бъде разглеждана на заседанието на Комисията по регионална политика в Народното събрание днес.

Това заяви пред БНР председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Еднодневни винетки няма да има, добави той.

"Цените на винетките ще останат такива, каквито са в момента. Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове - рамки и автомобили, които са за тази цел“.

Експерт от "Пътна инфраструктура" зарадва шофьорите с тази новина за винетките Пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки, а днес пред комисията в парламента ще бъде представен планът за изграждане на цялата електронна система за събиране на такси. "Толсистемата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от мрежата – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на агенцията - Световната банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане“.

Леките коли и камионите ще плащат на различен принцип според това как похабяват пътната настилка, обясни той. Системата няма да обхваща всички пътища, така че шофьорите, които не искат да заплащат, ще имат алтернатива.

Добавете Вашия коментар

TOP