Шаш! Организаторката в ДТ „Н. Вапцаров“ Маргарита Симеонова подаде оставка, още двама актьори напуснаха

16 Февруари 2018 | 18:02
0 коментара
Общество

Единствената организаторка в благоевградския драматичен театър „Н. Вапцаров“ Маргарита Симеонова напуска.

Преди дни тя е депозирала до директора Александър Галперин заявлението си и се готви още преди средата на март да се отдаде на спокойни пенсионерски делници. М. Симеонова е с голям стаж в продажбата на спектакли в Пиринско не само на благоевградския театър, но и на продукции на други театри от страната.

Въпреки че от няколко години е пенсионерка, тя остана единствена да работи като организатор, защото няма други кандидати, а работата явно не е особено привлекателна за младите. Коментарите в средите на театралите са, че напрежение и непосилни изисквания на директора на театъра Галперин са причината за напускането на Симеонова.

Като отговорен човек обаче тя се е съобразила със спецификата на работата и се е погрижила да продаде предпремиерните представления на първия за 2018 г. спектакъл на ДТ „Н. Вапцаров“ „Ножица трепач“, на който режисьор е директорът. Претенциите му обаче сама да пълни салоните на всички представления на театъра, включително спектакли за деца и за възрастни, при това не само в Благоевград, но и на всички турнета на трупата в областта, явно са се оказали капката, която е „преляла чашата“.

Първи молба за напускане на екипа, оглавен през август 2017 г. от Ал. Галперин, подаде осветителят Иван Десподски, който не изчака да минат дори първите 100 дни от управлението на новия шеф, за да депозира оставката си.

На първата си пресконференция за 2018 г. театралният шеф Галперин алармира, че общината не е превела гласуваните за благоевградския театър за миналата година 100 000 лв., и заяви, че без външна финансова подкрепа бюджетът от държавата ще стигне да се работи активно едва половин година.

Тогава Галперин съобщи, че в театъра тече кастинг за млади актьори, които освен да играят добре, ще трябва да имат и допълнителни музикални и танцови способности за амбициозните творчески проекти в програмата му.

Театралният директор спести обаче причината за тези кастинги, че в началото на януари един след друг са напуснали двама от младите и надеждни актьори в трупата Адриана Томова и Стефан Попов. Адриана е правнучка на основателя на театъра в Благоевград Георги Бръчков и внучка на сестрата на големия актьор Илия Бръчков. Тя дойде в екипа на благоевградския театър през септември 2016 от НАТФИЗ и направи няколко запомнящи се роли. Състудентът й Стефан Попов пристигна в Благоевград няколко месеца по-късно и даде заявка за успешно вписване в състава, но издържа точно година.

Галперин не поднови и изтеклите в края на 2017 г. договори на актьорите пенсионери – покойния Николай Кимчев, Петър Кьосев и Жанет Керанова, които все още играеха с младите постъпления в театъра и бяха „гръбнакът“ на трупата, на който да се опрат новите. Единствена Ж. Керанова е с нов временен договор, но като помощник-режисьор на премиерния за 2018 г. спектакъл „Ножица-трепач“, чиято предпремиера бе снощи и тази вечер.

Като контрапункт на напускането на млади лица е връщането в състава на театъра на домакина и снабдител Живко Терзийски. Той бе сред последните пенсионирани от предишния театрален директор Петър Кьосев, който за да пести пари, прехвърли ангажиментите му на театър-майстора Иво Карадаков.

На П. Кьосев се падна нелеката участ да се раздели с голяма част от хората, с които бе работил десетилетия в ДТ „Н. Вапцаров“, за да намали разходите и така да спаси институцията от финансов крах./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP