Шаш и паника!18 деца пипнаха морбили в болницата в Разлог, броят на заразените тревожно расте

15 Февруари 2019 | 15:57
0 коментара
Общество

Общо 21 са заболелите от морбили в страната, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Става въпрос за двама възрастни и 19 деца.

“Едното дете е от Банско, което няма общо с основната група и 18, които са лежали в детското отделение на болницата в Разлог, където е станало по-масовото заразяване", каза Кунчев пред Mediapool.

Дете с морбили, за което не е ясно откъде се е заразило, е било прието в детското отделение на болницата в Разлог, тъй като инфекциозното ѝ отделение е било закрито преди година.

Установено е, че то е болно от морбили на по-късен етап, когато то вече е направило доста контакти и са заболели и други деца, които от своя страна са заразили други. “Така че сега берем плодовете на този контакт, който е направен в детското отделение на болницата в Разлог“, коментира Кунчев.

Вчера то беше временно затворено.

Болните от морбили възрастни са двама. Новият случай от днес е на мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, която е доста засегната от заболяването. Вторият възрастен е вече известният случай на 35-годишна жена, която се лекува в Инфекциозна болница в София, за която не е ясно откъде се е заразила.

Тя не е пътувала, няма данни за контакти с деца. Но тъй като болестта е силно заразна, жената може да се е заразила навсякъде.

На болниците е обяснено да не лекуват инфекциозно болни в неинфекциозни отделения. Важно е да се придържат към тази инструкция не защото са неквалифицирани лекарите и не могат да лекуват, а защото не могат да осигурят условия за изолация и стават такива бели“, каза Кунчев.

Пет от болните деца бяха прехвърлени по-рано в петък за лечение в бившата окръжна болница в София “Света Анна“. Те са на възраст от 8 месеца до 3 години, като заболяването протича от леко до средно. До момента всички, които се лекуват от морбили, са в стабилно общо състояние и няма опасност от усложнения.

Властите имат готовност за извънредна ваксинация

"Ако възникнат случаи извън този взрив, който е ясен, ние имаме готовност да организираме извънредна ваксинация, но за момента това не се налага", каза Кунчев.

Личните лекари трябва да проверят за липсващи имунизации

МЗ е разпоредило всеки общопрактикуващ лекар да прегледа още веднъж списъка с деца и там където има забавени, отложени, изостанали ваксинации, те да бъдат веднага направени.

Министерството разполага с достатъчно количество ваксини срещу морбили.

Добавете Вашия коментар

TOP