Шаш! Грипът идва през ...климатика

02 Ноември 2018 | 16:52
0 коментара
Любопитно

Грипът идва през климатика.

Климатиците също допринасят за разпространение на зимните зарази. Инсталациите улесняват разпространението на бактериални респираторни инфекции, предупреждават специалисти от Института по микробиология към БАН.

Помещенията с климатици обикновено са затворени херметично и рядко се проветряват. По този начин един и същ въздух се движи непрекъснато и опасните микроорганизми, вместо да се „утаят“ на пода, „танцуват“ непрекъснато във въздуха, обясняват експертите, пише в. „Ретро“

Така попадат през устата и носа у човека и предизвикват респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Лекарите са категорични, че климатици могат да направят много поразии и припомнят, че преди няколко години изключително устойчивият вирус на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) е заразил много клиенти на хотел в Хонконг чрез климатичната инсталация.

В допълнение, освен развъдник на грипа, климатиците донасят в домовете още алергени и много прах, които обострят дихателните болести. Въздухът в големите градове далеч не е идеалният и не всички климатици могат да се справят с него.

И когато този замърсен въздух се окаже в затвореното пространство на дома, то всичките прах, микроби и частици боклук в пълен обем се насочват към белите ви дробове. Ако не сте почистили и филтрите, то дейността му може да се сравни с прахосмукачка, която първо поглъща праха, а после го изхвърля обратно.

Добавете Вашия коментар

TOP