Сезонът на зимнината: До колко лева стигна зелето и другите зеленчуци на пазара

17 Октомври 2021 | 12:21
0 коментара
Бизнес
Сезонът на зимнината: До колко лева стигна зелето и другите зеленчуци на пазара

Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти.

От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен – над три пъти, предаде БНР.

Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.

- Реклама -

В момента карфиолът е на цена от- 2.50лв, зелените домати са по – 1.00лв. Зелето достига до – 1.20лв. за „Кьосе“, лилаво зеле- 2.00лв, камби по – 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани – 1.00лв и целина от – 1.50 до 2.00лв.

Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.

Добавете Вашия коментар

TOP