Сезонните хотели и магазинчетата в Банско започнаха да затварят

26 Март 2019 | 09:25
0 коментара
Бизнес

Сезонните хотели в Банско и магазинчетата около началната станция на кабинковия лифт, които също работят само през зимата, вече започнаха да затварят врати. В края на зимния сезон тенденцията за спад на туристите не се променила. Противно на предходните години, хотелиерите отчитат месец януари като доста по-слаб в сравнение с февруари. За да компенсират намаления брой туристи, някои от бранша са прибягнали до леко увеличение на цените на пакетите, а други до обявяване на промоционални пакети.

Хотелиерите споделят, че се наблюдава и промяна по отношение срока на пребиваване на чуждестранните туристи в България, като тази година голяма част от пакетите са били по 3 и 4 нощувки, в сравнение с предходните, когато резервации са правени за поне 7 нощувки. Това се наблюдава при туристите от по-близките държави като Сърбия и Румъния, както и от английските.

От бранша споделят, че от разговорите им с туристи основната причина е дългото чакане на лифта и са категорични, че цената на хотелската услуга не ги притеснява.

„Цената ги устройва напълно и нямат абсолютно никакви претенции, но са недоволни от дългото чакане на кабината, особено сутрин. По отношение на сервиза винаги има и недоволни, но радостното е, че се наблюдават все по-малко капризни туристи. За моя изненада тази зима имаме ръст на английски туристи, или по-скоро ирландци, и по-малко румънци, сърби и македонци. Мисля, че и занапред английските туристи няма да имат пречки да идват в България. Те много харесват страната ни. Масово споделят, че са против Брекзит и за тях това е пълна глупост. Специално за нас англичаните за зимата са най-добрите туристи, сърбите също, а за лятото руснаците. Въпреки че на морето някои от хотелите, които ние менажираме, предлагат ол инклузив, те не се притесняват да си доплатят каквото и да било, да излязат и да си купят нещо за себе си. За съжаление са притеснителни и данните, които получаваме от партньорите ни туроператори, които отчитат спад на ранните записвания за морето. Особено голям е спадът на туристите от Германия и Русия. Засилва се семейният туризъм както през лятото, така и през зимата, и специално в нашите хотели имаме много гости от Холандия, Дания и Швеция. Това, което имаме като резервации това лято, пак са от северните страни. Малко са туристите от балканските държави, може би причината е, че Гърция им е по-близо”, каза Светла Цакова, управител на четиризвезден хотел в Банско.

Тя сподели, че месец януари за тях е бил много по-слаб в сравнение с предходната година. През февруари са успели да привлекат много израелски туристи и благодарение на тях месецът е бил по-добър, но отново се наблюдава лек спад в сравнение с предходната година.

Спад отчитат и търговците, които споделят, че с всяка изминала година при тях се наблюдава спад в продажбите и все по-малко туристи купуват подаръци или нещо за себе си. Продажбите, които реализират, са предимно на сувенири на минимална стойност, от порядъка на 3 до 5 лева.

Въпреки слабия сезон, който отчита туристическият бизнес в Банско, затворени магазини и хотели на този етап почти няма, но някои вече са започнали да се подготвят да хлопнат кепенци. От бранша споделят, че през последните дни туристите са намалели много и движение почти няма. По-голямата част от магазините ще затворят до края на март, тъй като са платили наемите си дотогава. Хотелите, работещи сезонно, също ще затворят до края на март – средата на април. Повечето от тях имат обекти и по морето и не се очаква увеличение на безработицата.

От Бюрото по труда също съобщиха, че на този етап няма регистрирани лица, които да са били наети за сезонна работа в Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP