Северна Македония с нови мерки заради коронавируса

05 Октомври 2020 | 09:43
1 коментара
Общество

След регистрираните над 600 нови случая на заразяване с COVID-19 през изминалите три дни правителството одобри препоръчаните от комисията по заразни болести мерки. Те предвиждат забрана за участие на певци и ограничаване на силата на музиката и броя на клиентите в заведенията за обществено хранене.

Tова означава, че в заведенията няма да могат да участват певци или диджеи. Остава в сила забраната за отваряне на дискотеките и нощните клубове. Намалява се разрешената до момента сила на звука на 55 децибела, за да се спазва препоръчаната дистанция. Намалява се до 4 души и броят на лицата, които могат да седят на една маса, обяви здравният министър Венко Филипче.
Вчера комисията по заразни болести предложи на правителството да излезе с такова решение с цел намаляване ръста на новозаразените с коронавирус в страната.
Напомня се и за стриктно спазване на изискванията от протокола за работа на заведенията, който забранява да бъдат обслужвани клиенти на бара или правостоящи.

Правителството прие също указанието на комисията относно необходимостта от стриктно спазване на забраната за работа на нощните барове и дискотеките и необходимостта от предприемане на строги мерки от компетентните институции в случай на нарушение на забраната.
Филипче оцени, че подобни мерки са абсолютно оправдани и че сега е подходящ момент за тяхното прилагане.

По данни на Министерство на здравеопазването, през последното денонощие са направени 1 350 теста и са регистрирани нови 191 случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в страната достигна 2 693. /БГНЕС, МИА

Скопие / Северна Македония

Добавени коментари

Gan40 публикува:
05 Октомври 2020 | 11:26
В България НИЩО не се спазва, дискотеките се пръскат по шевовете от посетители, дистанцията е непозната дума там,във влаковете, автобусите...колкото повече хкра, толкова по-голяма печалба, на никой не му пука за дистанция, а за дезинфекция само на хартия...явно Господ пази българия, иначе отдавна да сме задминали Ухан.

Добавете Вашия коментар

TOP