Сестрата на Човека-митница Марио Минев си хареса имот от 38 кв.м в идеалния център на Петрич за 16 000 лв.

03 Април 2019 | 17:39
0 коментара
Бизнес

Сестрата на популярния бивш петрички митничар Марио Минев – данъчната служителка Лалка Минева, е на път да си купи ново жилище в идеалния център на града срещу скромната сума от 16 000 лв.

Гарсониерата, която е с площ 37,81 кв.м,  се намира точно над жилището, което Минева притежава на ІІ етаж в кооперация на ул. „Вардар”, е частна общинска собственост и се води „Ателие за творческа дейност”. То е доста апетитен обект, защото сградата е строена през 2004 г., през 2010 г. е въведена в експлоатация, има дограма и външна изолация и въпреки че вътре подът е на циментова замазка, с малка инвестиция може да стане едно много кокетно жилище. Още повече че според документите експлоатационната му годност е 100 г.

Искането на Минева да стане негов собственик и така да направи от апартамента си мезонет е от 20 декември 2018 г., малко преди коледните празници. Още в първите дни на 2019 г. кметът на общината Димитър Бръчков сключва договор с инж. Елена Йовкова за оценка на ателието. В оценката Йовкова съвестно посочва, че обектът е в идеален център, много близо до петричкото читалище, пощата и съда, където имотите вървят по 580 лв./кв.м, което прави 22 040 лв. Йовкова е изчислила още, че при евентуално наемане на ателието и цена от 60 лв./кв. м годишно общината ще получава по 2268 лв. на година, но пък от сумата трябва да бъдат приспаднати 340 лв. разходи за стопанисване на обекта, които по закон всеки хазяин дължи, както и около 8000 лв., с които трябва да довърши помещението, преди да го даде под наем.

Въпреки че в декемврийското си предложение Лалка Минева е декларирала желание или да купи, или да наеме ателието, но явно 8-те хиляди лв. първоначална инвестиция са се видели много на кмета Бръчков, защото неговото предложение до ОбС – Петрич е общината да обяви търг за закупуването на помещенията, към които Лалка Минева е проявила интерес. Това определено е отлична сделка за нея, защото Минева може да даде ателието под наем и бързо ще избие парите, които ще инвестира. Самата тя не ползва дори апартамента под него, тъй като живее на ул. „Янтра”. Миналия месец пък кметът Д. Бръчков се договори със съпругата на ексмитничаря да пусне в стопанисваната от нея Национална спортна база „Цар Самуил” в Петрич футболистите на ОФК „Беласица”, за да могат да тренират на стадиона. Връщането на клуба в базата стана след съдебно дело, което миналата година Минева загуби – фирмата й „Етно” ЕООД съдеше футболния клуб за 24 000 лв., които й дължал като наем за 4 месеца през 2013 г. Магистратите обаче установиха, че договор между базата и ОФК действително има, само дето в него не е фиксирана никаква сума като месечен наем, и митничарската съпруга не може да си вземе парите. По тази причина след преговори с общината сега тя щедро е решила футболистите да тренират безплатно на стадиона, докато тя си избие дълга към тях.

Юридически обаче Минева няма никакво право да дава под наем на когото и да е стадиона, след като държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта от 3 г. иска по съдебен път да прекрати с нея договора за наем. Същият бе сключен през 2012 г. за 10 г. и с фиксиран наем от 2780 лв., както и със задължението в обектга да бъдат инвестирани 2 369 000 лв. Още през 2016 г. „Национална спортна база“ ЕАД, която е собственик на обекта НСБ „Цар Самуил” Петрич, обаче започна процедура по прекратяване на договорните отношения с фирма „Етно” ЕООД заради установено неспазване на инвестиционната програма, заложена в него. Комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на НСБ ЕАД Пламен Манолов, установи, че наемателят е преотстъпил фактическата власт върху имота на трети лица, на което няма право според договора, освен това е съсипал имота и от стадион го е превърнал в балнеосанаториум. По случая имаше и одитен доклад на Министерството на младежта и спорта с препоръка към НСБ ЕАД да се премине към незабавно прекратяване на договорните отношения с Минева. В резултат на изпратена до нея нотариална покана да освободи обекта на два пъти държавна комисия вися пред окичените с вериги врати на базата и слуша обясненията на охранителя, че не може да ги пусне, понеже тревата на стадиона е третирана с химикали срещу кърлежи и затова пропускателният режим е ограничен. Община Петрич също опита да се намеси за изгонване на наемателите и допълни списъка с прегрешения на фирмата с още няколко пункта: отказ на фирмата да пуска на стадиона футболистите на ОФК „Пирин”, извършени строително-монтажни дсейности без никакви разрешителни, занемарени спортни съоръжения, изключително лошо състояние на стадиона, разрушен басейн, превърнат в склад салон за обща физическа подготовка и т.н.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP