Септември започва със слънчево време и опасност от пожари

01 Септември 2019 | 08:41
0 коментара
Общество

Септември започва със слънчево време. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток.

Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Максималните температури ще са между 30° и 35°, в София - около 30°.

Атмосферното налягане през деня слабо ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за септември.

Екстремален индекс за пожароопасност има на места в 21 области на страната.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии от областите София, София - град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин. 

Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям индекс за пожароопасност има в други участъци от същите региони, както и на места в по-голямата останала част от страната. Този индекс означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Днес времето по Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха 27°-29°. Температурата на морската вода ще е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Източник: iStock

В планините също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по високите части умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 15°.

Източник: iStock

Добавете Вашия коментар

TOP