Семейство руснаци под карантина в Банско, медсестра с Ковид-19 в болницата в Г. Делчев, в Петрич заразените станаха 2-ма

04 Май 2020 | 15:14
0 коментара
Общество

68-годишен благоевградчанин почина, след като бе лекуван от коронавирус. Мъжът издъхнал в интензивното отделение на МБАЛ – Благоевград, където бил преместен, след като състоянието му се влошило.  Около седмица преди това той и съпругата му са приети в инфекциозно отделение, след като е установено, че са заразени с Ковид-19. Мъжът е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност. Състоянието на 65-годишната му жена е средно тежко и нейното лечение продължава. През почивните дни на територията на Благоевградска област бяха установени 6 нови случая на вирусоносители. 3 от тях са деца от семейство в Симитли, които са били контактни с магазинерка, чиято проба е била положителна. Сред заразените е жена от благоевградския кв. „Еленово“. До момента общо регистрираните случаи на коронавирус в Пиринско са 51, а смъртните случаи – 4. 

1533 човека от Банско са изследвани в рамките на масовия скрининг, който започна на 12 април. При шестима е доказана прясна вирусна инфекция, но без тежки сиптоми. С ранни и късни антитела са били 28, а 46 са преболедували инфекцията и имат късни  антитела. Под карантина е руско семейство, което пристигнало преди 3 месеца в Банско, където имат собствен имот. След вирусоподобни симптоми те се изследвали, положителна била само пробата само на мъжа, който се лекува в домашни условия. Съпругата му е под карантина заедно с него. Отрицателни са резултатите на близо 500 жители на община Симитли, които бяха изследвани с PCR  тестове, заплатени от общината, заяви кметът Апостол Апостолов. Той и съпругата му д-р Мария Апостолова бяха поставени под 14-дневна карантина, без да са вирусоносители, като контактни лица с шофьора на общината Васил Падешки, който на Великден бе приет в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград с коронаинфекция, а след това прехвърлен в интензивното отделение. 13 контактни лица от семейното му обкръжение – жена му и двете им деца близнаци, и роднини, дадоха положителни проби и са поставени под домашна карантина. Лечението му продължава , като към момента състоянието му е значително по-добро, започнал е да приема домашна храна, приготвена от съпругата на кмета д-р Мария Апостолова, която сподели за това в социалната мрежа, обнадеждена, че техният семеен приятел се оправя.

Спешните PCR проби на работещите във вътрешно отделение на гоцеделчевската МБАЛ „Ив. Скендеров”, които им бяха направени през уикенда, се оказаха до една отрицателни, съобщиха от здравното заведение. Изследванията се наложиха, след като стана ясно, че през отделението миналата седмица  е преминал пациент с инфекция от  коронавирус – медицинската сестра от Гоце Делчев, която работи в болничната администрация. Жената била приета във вътрешно за лечение от пневмония и там й е направено изследването за К-19. Веднага след като пробата излязла положителна, са изследвани и близките на сестрата. Техните тестове са отрицателни.

В момента медсестрата е преместена в инфекциозно отделение на МБАЛ „Ив. Скендеров”, настанена е в самостоятелна стая и състоянието й е стабилно, съобщи бившият главен лекар на болницата д-р Мария Радойкова, която от 1 май отново е част от болничния екип. След като бе освободена от поста болничен управител преди 11 месеца, д-р Радойкова не можа да откаже на молбата на новия вр.и.д. болничен шеф д-р Петър Филибев да подсили отделението по реанимация и прие да работи на половин щат. След като в здравното заведение се върнаха и всичките 14 лекари, които не желаеха да работят с бившия управител Владислав Улевинов, в момента болницата е напълно обезпечена с лекари и сестри. Единствените напуснали болницата са д-р Саша Николова и самият Улевинов, който заедно с поста си управител освободи и щата на педиатър в детско отделение и вече не е в града.

За разлика от Гоце Делчев, болницата в Петрич вече има 2-ма болни от коронавирус. Първият случай е от 1 май, пациентът е от с. Плоски, община Сандански, и за него се знае, че наскоро се е прибрал от Великобритания и е бил с температура още на летището. Мъжът е бил съпроводен със специален превоз до родното му село за домашно лечение и карантина, но на празника на труда се почувствал зле, потърсил помощ от лекари и е приет в петричката болница, която е част от МБАЛ  Югозападна болница. В събота са тествани23 контактни лица на мъжа, включително и на медицинския персонал, и от всички тях има един положителен резултат за коронавирус инфекция – на 77-годишна жена, близка на мъжа от с. Плоски, която е била приета в болницата в общо тежко състояние след получен инсулт и с придружаващи заболявания. Заради този втори потвърден случай са тествани допълнително 14 души, сред които всички работещи в отделението и настанените там други пациенти. Днес се очакват резултатите от изследванията им.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP