Село в Югозапада гони крадци с гигантски курбан

29 Август 2018 | 12:03
0 коментара
Любопитно

Гигантски курбан сготвиха в самоковското село Драгушиново, за да прогонят сполетелите ги беди и най-вече набезите на крадците.

В жертвоприношение са принесени 23 овце и 2 крави, които са били сготвени с около 700 килограма зеленчуци - над 200 кг домати и още толкова лук, около 130 кг моркови и 100 връзки магданоз. Били сложени и много подправки. Колосалното количество е било сготвено в 27 казана, а на миряните са били раздадени 350 порции. Над 50 души са се включили в кулинарния процес, който продължил близо три дни.

"Съборът в нашето село от години се прави последната събота на август. Всички така го знаят. Почита се Света Богородица", сподели отец Петър Стоименов. Духовникът освети курбана в църквата на Драгушиново "Св. Теодор Тирон".

Според една от легендите името на селото идва от името на стар шивач. Той се е казвал Драго и всеки път когато го виждали на пътя, хората казвали: "Драго, ший ни ново".

"Курбанът е и да ни пази от проблемите, които се увеличиха за селото. Много сметища се появиха, всеки хвърля боклуци, където му падне. И се носи смрад денонощно. Друг голям проблем са ни циганските махали на Самоков, които са много близо до нас. Големи проблеми имаме с набезите. Затова се молим да намалеят бедите и да живеем по-спокойно", обърнаха се миряните към отчето, а той благослови за здраве всички, дошли на службата.

Най-голяма е тревогата на възрастните хора, които живеят сами. Вечерно време те заключват и портите, и вратите на къщите си. За по-голяма сигурност слягат и по една брадва до леглото си, за да могат да се предпазят, ако нежелан човек нахлуе в домовете им.

Приготвянето на гигантския курбан не е нещо изненадващо за местните жители, които се славят като майстори на рачник. Това е ястие от речни раци, ориз и лук, което традиционно приготвят за Тодоровден. Ястието се прави за половин час, но е много вкусно и се е превърнало в емблема за селото.

Добавете Вашия коментар

TOP