Село Баня кани гости на уникален фестивал, който ще се проведе за втори път в селището

09 Август 2017 | 19:29
0 коментара
Култура

Празникът ще е на 9 септември /събота/ пред старата римска баня в населеното място, което е прочуто с минералните си извори. Фестивалът е под надслов „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!“. Вече са резервирани почти всички места в селото, които са 2000. Пълни ще са и хотелите, и частните квартири. Хора, които миналата година са били тук на празника, отдавна са си запазили места. Сега ще бъдат показани много повече стари занаяти на туристите, заслугата за това на Женското дружество в селото.

„Ще подредим и фотоизложба с красиви баненски народни носии. Занаятчии ще майсторят различни сувенири, жени ще плетат шушони, терлици. Бабите от пенсионерския клуб ще точат юфка, ще направят кулинарна изложба на баненски ястия, всеки гост ще може да опита от известните ни баници – с булгур, с ориз”, разказа кметът на Баня – Мария Юрганчева. Домакините са поканили и десетки самодейци и изпълнители от цялата страна. Възможно е фестивалът да продължи и в неделя, ако продължи интереса към събитието от страна на учстниците. Заради бума на заявки времето за изява на сцената тази година ще е само 10 минути, а миналата година то бе 15 минути.

„Този фестивал ще се прави всяка година, защото има какво да покажем на своите гости. Минералната ни вода е като магнит и за инвеститори, и за туристи”, твърди кметският управник.

Добавете Вашия коментар

TOP