Седмокласниците с интегрален тест от 2022/2023 г.

27 Февруари 2020 | 13:04
1 коментара
Общество

Имаме намерение да предложим интегрален тест в седми клас от 2022/2023 учебна година, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Сред причините за промяната в изпитния формат е пренебрегването на природните и обществените науки от учениците.

В момента в седмокласниците се явяват на национално външно оценяване по български език и литература и математика. Част от тях обаче спират да обръщат внимание на останалите учебни предмети, тъй като с оценките от тестовете те кандидатстват в гимназия. „Имаме едно прекалено фиксиране върху изпитите след седми клас, и то е заради това, че те определят - малко или много, по-нататъшните образователни и житейски възможности на детето“, заяви Вълчев. Промяната няма да бъде предприета заради учителите по природни и обществени науки, а за да може всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Интегралният тест, подобно на изследването PISA, ще предполага да има по-малко заучаване и наизустяване и ще показва повече умения за разсъждение. „Иска ми да успеем да мерим формираната интелигентност на учениците в резултат на натрупването на знания, но не на конкретни знания, а в резултат на това, че сме успели да ги направим четящи хора, и по този начин - те ще бъдат знаещи и можещи“, допълни образователният министър. Вълчев уточни, че преди това ще бъдат проведени дискусии, тъй като необходима добра комуникация с учителите и родителите.

Добавени коментари

Wesi публикува:
27 Февруари 2020 | 16:31
Ейййййй, мира нямате да побъркате децата! С поредната тъпотия мислите, че ще образовате децата. Истината е, че ги отвращавате от ученето с безсмислените си високи изисквания!

Добавете Вашия коментар

TOP