Седмицата на гората в България бе официално открита днес в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров”

01 Април 2019 | 13:55
0 коментара
Общество

Домакин на церемонията е Югозападното държавно предприятие.

Неговият директор инж. Дамян Дамянов пък бе избран за „Лесовъд на годината” за 2018 г., той получи грамота и плакет от зам.-министъра на МЗХГ – Атанас Добрев.

Инж. Дамянов бе награден с почетен плакет и от областния управител на Благоевград – Бисер Михайлов, за потушаването на възникналите в региона горски пожари. Подгласници на Дамянов в конкурса „Лесовъд на годината” са инж. Румен Начев, зам.-директор на Лесозащитната станция в Пловдив, Станко Делиянчев – директор на ДГС-Смолян, и Цветелина Пенчева – директор на ДГС-Ловеч.

Инж. Тони Кръстев от Изпълнителната агенция по горите бе награден за цялостния му принос в опазването и възстановяването на горите.

Победител в конкурса „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година стана Пенчо Йорданов от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново.

„Знаем къде сме силни и къде сме слаби. Но нашият път е ясен – той ни води сред дърветата, сред природата, коята трябва да съхраним за бъдещите поколения. Тази награда е в резултат на труда на над 1500 служители и работници в ЮЗДП. Пожелавам на себе си и на всички вас да правим всеки ден така, че да можем да гледаме хората в очите и да няма неудобни въпроси от обществото към нас. Честит празник”, сподели инж. Дамян Дамянов.

Церемонията бе открита с изпълнения на талантливи деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. След това дойде ред на официалните гости за приветствия към присъстващите деятели и радетели на българската гора. „Нека продължим да се грижим за едно от най-големите ни богатства – българската гора. Вие полагате ежедневни грижи за нейното съхранение. Наша важна задача е да насочим и младите хора към грижата за опазването на българската природа. Да ги заведем в гората, да им покажем как от една малка фиданка става огромно величествено дърво. Да им предадем нашите знания, обич и пример. Да благодарим на нашите предци, че в страната ни през годините са залесени над 18 милиона декара гори. Пожелавам ви гората да продължи да ни обединява за добри каузи”, заяви зам.-министърът на МЗХГ – Атанас Добрев.

Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите призова горските служители и работници да продължат да опазват българската гора. Той посочи, че през 2018 г. са направени 474 000 проверки, а само от началото на тази година до момента проверките са над 110 000. „Трудни са делниците на горските деятели, но да си лесовъд е житейски избор”, подчерта Джупаров.

Приветствие отправи и зам.-министърът на околната среда и водите – Красимир Живков. Той отбеляза, че българските гори са уникални в целия свят. Само преди дни той връчил сертификат на Национален парк „Централен Балкан”, че буковите гори в него са признати за част от световното национално наследство на ЮНЕСКО.

Добавете Вашия коментар

TOP