Седмица преди Великден! Инспектори на ОДБХ на лов за нередовно агнешко месо по магазините в Благоевградско

19 Април 2019 | 13:37
2 коментара
Общество

Засилени проверки на агнешко месо се извършват в лабораториите към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, предаде БНТ.

Преди Великденските празници и Гергьовден много хора носят проби, за да изследват месото, което са закупили от частни ферми. Така те могат да бъдат сигурни, че месото, което ще консумират не е заразено и не крие рискове.

Експерти съветват да не се купува агнешко месо директно от животински ферми или такова, което не е минало през лицензирани кланици. Всеки, който иска, може да занесе в Агенцията по безопасност на храните в Благоевград проби и да провери дали месото, което е купил е безопасно за консумация.

“Предимно за салмонела се изследва месото, когато един клиент си го изследва. Но по принцип това месо крие голям риск, от ферма закупено, защото не само сламонела, възможно е да има и бруцелоза. А бруцелозата проточа безсимптомно главно при овцете и козите”, обясни Д-р Дафинка Иванова – Агенция по безопасност на храните.

Експертите съветват още клиентите да четат внимателно етикетите на месото, което се продава в търговската мрежа, а по различния цвят на печата върху него могат да разпознаят произхода му.

“Когато е българско печатът е син, това се въведе тази година с цел потребителят да може и от печата да познае какво месо – дали българско или вносно. Вносното месо е с червен цвят на печата”, заяви Д-р Георги Томов, Агенция по безопасност на храните.

Животновъди от село Горно Краище казват, че все по-малко се търси месо директно от фермите. А заради липсата на пазар масово хората в района се отказват да гледат овце.

Във фермите в Горно Краище цената на килограм агнешко месо е между 4-5 лв. А литър овче мляко се изкупува от мандрите за 1 лв. Животновъдите казват, че с тези цени трудно успяват да покрият разходите си, затова много от тях се отказват.

Добавени коментари

123 публикува:
19 Април 2019 | 15:38
:)))))А и месото на снимките хич не прилича на агнешко:)))))
! публикува:
19 Април 2019 | 15:19
Поне снимките цитирайте като преписвате материалите от други медии!

Добавете Вашия коментар

TOP