Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се събуди!

16 Юни 2014 | 17:18
1 коментара
Общество

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се събуди! Радостната вест бе съобщена от официалния говорител и мениджър на великия бивш пилот Забине Кем. Той е транспортиран в Университетската болница в Лозана, потвърдиха от клиниката.

 

В края на април се появи друга информация, че Шуми се е събудил от комата, но тя се оказа измислица, сътворена от журналист, използвал превод от немски с Гугъл. Сега чаканата с нетърпение новина от милиони почитатели на легендата е съвсем реална. Именити лекари обаче предупреждаваха многократно, че състоянието на пилота след евентуалното му излизане от кома може да остане много сериозно.

Забине Кем днес потвърди, че Шумахер е излязъл от комата и вече е напуснал болницата в Гренобъл, за да продължи дългата си фаза на възстановяване. Подробности за следващия етап от лечението на пилота няма да бъдат съобщавани повече.

Михаел Шумахер се оттегли през 2012 г. след бляскава кариера, но любовта му към скоростите му навлече сериозна травма на главата.

Германецът, който на 3 януари навърши 45 години, караше ски извън пистата с 14-годишния си син в луксозния алпийски курорт Мерибел, когато падна и удари главата си в камък. Инцидентът показа, че след години на състезания във високорисковия свят на Формула 1 и рекордните седем титли и въпреки оттеглянето си любовта му към опасните преследвания не е намаляла. Като състезател във Формула 1 Шумахер беше известен с дръзките си изпреварващи маневри, безразсъдното си на моменти самозабравяне в гоненето на победата и майсторството си при опасни условия на пистата, например след дъжд. Когато спечели първата си световна титла през 1994 г. с Бенетон, той направи това по противоречив начин, като се сблъска с опонента си за титлата Деймън Хил в последното състезание. Това стана, след като осуети собствените си надежди, като излезе извън пистата, натискайки здраво педала на газта, въпреки удобната си преднина. Това беше показателно за мисленето "победа на всяка цена" на Шумахер и желанието му да поема огромни рискове, за да постигне това. Той почти предизвика подобна катастрофа в последното състезание на сезона през 1997 г., когато се бореше за титлата с Жак Вилньов. Заради инцидента Шумахер беше дисквалифициран със задна дата за целия сезон.

Кариерата му беше белязана и от обвинения за опасно шофиране след инциденти като предотвратен в последния момент сблъсък с бившия му съотборник Рубенс Барикело през 2010 г., определен по-късно от бразилеца като "най-опасното нещо", което му се е случвало. Но дори подобни нещастни случки не накараха Шумахер да забави ритъма и не утолиха жаждата му за успех, тъй като той спечели пет последователни титли с Ферари от 2000 до 2004 г. В края на сезона през 2006 г. Шумахер се оттегли, след което направи неособено впечатляващо завръщане с Мерцедес през 2010 г. Но докато беше далеч от пистите, той оцеля при ужасяващ инцидент с мотоциклет в Испания. Тогава беше изписан от болницата само след пет часа.

Въпреки всичко Шуми е един от най-големите шампиони в спорта с рекордните 91 победи в стартове от Формула 1. Той е и едва вторият пилот, достигнал 300 състезания. През 2000 г. Шумахер донесе първата шампионска титла за Ферари от 21 години насам с победа в предпоследния старт за сезона в Япония. Дуелите в разцвета на кариерата му с Хил, Вилньов и Мика Хакинен, съпътствани от изключителен дух за съревнования, са вече част от фолклора на Формула 1. Шумахер е роден през януари 1969 г. близо до Кьолн, Германия. Той е син на зидар, който обичал да се състезава на местната картинг писта, а майка му работела в стола на картинга. По-малкият му брат Ралф също стана успешен състезател във Формула 1.

До 1987 г. Шумахер е вече шампион по картинг на Германия и на Европа и напуска училище, за да работи като чирак механик, но скоро започва да се състезава професионално. През 1990 г. печели шампионата на Германия във Формула 3 и е нает от Мерцедес, за да кара спортни коли. Само година по-късно излиза на сцената на Формула 1 в отбора на Ягуар и завършва на седмо място при дебюта си в Белгия.

Младият германец веднага привлича вниманието на Бенетон, с който печели първото си състезание във Формула 1 през 1992 г., отново на пистата Спа в Белгия. Шумахер печели 18 състезания в следващите четири сезона с Бенетон и става шампион през 1994 и 1995 г. През 2002 г. той печели 11 пъти и завършва на подиума във всички 17 състезания. През 2003 г. подобрява рекорда на Хуан Мануел Фанджо, като печели шестата си титла, а през 2004 г., когато е най-добрият му сезон, побеждава в 13 състезания. /БГНЕС

Добавени коментари

ot RAZLOG публикува:
16 Юни 2014 | 18:50
JIV I ZDRAV DA E IDIADO GOSPOD DA MU POMAGA...

Добавете Вашия коментар

TOP