Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите и община Сандански вдигат летвата за туризма

26 Април 2016 | 07:02
0 коментара
Общество
Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите и община Сандански вдигат летвата за туризма

Хотелиери, ресторантьори и туроператори, кметът Кирил Котев и Общинският съвет в Сандански се обединиха и застанаха зад обща кауза - развитието на туризма в курортната община. Това стана на среща-разговор, проведена в петзвездния парк-хотел „Пирин” в Сандански, иницирана от председателя на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и туроператори Иван Терзиев, който е управител на комплекса и съветник в Общинския съвет в курортния град.

Кметът Кирил Котев заяви подкрепата си към сдружението и обяви, че към община Сандански е сформиран Консултативен съвет. „Днес поставяме едно начало, което ще се развива и в бъдеще. Идеята е да направим така, че туризмът да се утвърждава все повече и Сандански да се превърне в добре развиваща се туристическа дестинация”, допълни К. Котев.

Зам. кметът Вангел Анталавичев представи членовете на Консултативния съвет - Иван Терзиев, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и туроператори, Сашко Аджев - хотелиер, Невена Илиева - туроператор, Марияна Деликирова - хотелиер и туроператор. Той посочи, че по всяко време проблемите може да се поставят за решаване не само към Консултативния съвет, но и към общинското ръководство в лицето на кмета К. Котев.

„Това, че община Сандански има нов кмет и ново управление, е повод да организираме тази среща с всички в сектора и заедно да обсъдим как Консултативният съвет в община Сандански да работи по-ефективно съвместно с хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Тук сме се събрали да работим за ново развитие на туризма в община Сандански. Всеки един, който иска да се присъедини, е добре дошъл и нека заедно да решаваме проблемите ни”, каза Ив. Терзиев и призова присъстващите на срещата да предлагат своите идеи за развитието на туризма.

Ето какво споделиха участниците във форума:

Фиданка Котева, зам. кмет в община Струмяни: „Идеята е добра и я приветствам, че всички търсим пътищата нещата да се случват по-добре. В Сандански и региона всички работим упорито, за да рекламираме туризма. Ако успеем всички да се обединим и покажем това, което дава целият Югозападен регион, това ще означава, че сме на правилния път”.

Ангел Соколов, собственик на хотел в най-малкия град Мелник: „Проблемът за мелничани и туристите е, че след всеки дъжд улиците се превръщат в реки. Искането ми към ръководството на общината е да отстрани този проблем и Мелник да стане по-атрактивен и привлекателен туристически център.

Иван Паспалев: „В Мелник имахме идея да си направим бордюри, ние не можем да стигнем да нашите хотели”.

Никола Закатанов, собственик на изба: „Всички сме обединени от една идея - да се развие туризмът. Няма начин да не успеем. Трябва да работим в посока развитие на винарския туризъм. Ние гледаме на другите участници в туристическия сектор не като на конкуренти, а като съмишленици и партньори”.

Яна Каменарова, фондация „Леб и вино: „Ние сме от хората, които стоят най-близко до туризма, не само от вас, но и от нас зависи туристите да останат с добро впечатление от региона”.

Емил Терзийски - директор на Земеделска професионална гимназия: „В гимназията подготвяме кадри за туризма. Профилът от професиите е широк. От 1 август, когато ще станем общинско училище, ще можем свободно да избираме професиите. За следващата учебна година чрез партньорство ще организираме дуално обучение. Отворени сме за идеи. Със съдействието на кмета К. Котев ще направим така, че кадрите в туризма да бъдат по-подготвени”.

Людмил Карамитов: „Нека сдружението да инициира обществен дебат за това искат ли гражданите на Сандански да бъде построена многофункционална спортна зала”.

Георги Митрев, секретар на сдружението: „Тази година приоритет на сдружението са два основни проекта, единият е по трансгранично сътрудничество Гърция-България - със закупуване на влакче, което да обикаля всички туристически обекти в общината, другият проект е да продължи сдружението с ЕДИН дестинацията”.

В заключение кметът К. Котев заяви, че първият приоритет на общинското ръководство е да работи за създаване на атракциони, следващият е подобряване на инфраструктурата, третият - да се обучат кадри за сектор туризъм, и не на последно място - привличане на нови инвестиции с европроекти.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP