SDIndex: "Неволното" превишаване на скоростта е най-големият риск на пътя

20 Юни 2018 | 09:00
0 коментара
Общество

Превишаването на позволената скорост, определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г.

Това показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране SDIndex.

71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година.

Неправилното планиране на маршрута и попадането в задръстване, което е могло да бъде избегнато, е втората най-често срещана ситуация. 56% от българските шофьори отговарят, че това им се случва.

Този тип ситуации не носят особен риск за водача или другите на пътя, но са сериозна причина за повишаване на стреса и нарастване на агресията, особено при натрупване на закъснения.

SDIndex е първото национално представително изследване за самооценка на рисковете в шофьорското поведение. Водеща организация в проекта е най-големият застрахователен брокер у нас, а партньори са МВР, МТИТС и МОН.

Българските шофьори си дават висока оценка за избягване на риска и прехвърлят отговорността към останалите участници в движението. Това е знак, че рисковете на пътя не просто са подценени, а често не се и разпознават, коментираха от екипа, който стои зад индекса за безопасно шофиране.

Дани от изследването бяха представени пред представители на медиите и отговорните институции, сред които зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ангел Попов.

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP