Science: Кои са най-вероятните сценарии за гибелта на човечеството?

18 Юли 2016 | 00:38
0 коментара
Общество
Science: Кои са най-вероятните сценарии за гибелта на човечеството?

Група изследователи от САЩ посочи максимално реалистични версии за гибел на човешката цивилизация, пише списание Science. „Краят на света”, както предполагат учените, може да настъпи по три причини: изригване на супервулкан, прекомерна слънчева активност и сблъскване с астероид.Според първия сценарий – изригване на супервулкан – континентите ще се покрият с метров слой пепел, земята няма да е обработваема, ще бъдат запълнени водоизточниците и замърсени водопроводите, ще бъдат засипани шосета и железопътни линии.

Втората версия е свързана с активността на Слънцето. Човечеството може да бъде застрашено от мощен поток високоенергийни частици, предизвикани от коронарни изхвърляния на маса от Слънцето. Според учените, това астрономическо явление ще срине електрониката и комуникациите, ще предизвика изключване на електроенергията и потапяне в тъмнина на цели континенти.

Третият сценарий – сблъскване с астероид – също представлява огромна опасност. Според пресмятания, падането върху Земята на космическо тяло с диаметър един километър ще предизвика прашни облаци, които ще лишат планетата от слънчева светлина за няколко месеца.

Жертвите от изброените катаклизми могат да бъдат сведени до минимум, ако предварително бъдат предприети нужните мерки, дават надежда учените.

Превод и редакция: БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP