Сблъсък! Мерак за минерална вода изпокара съветниците Христо Ковачки и Румен Калайджиев

04 Януари 2019 | 17:32
2 коментара
Бизнес

Жителите на община Благоевград протестират с подписка срещу спирането на минералната вода в градската баня, пише "Струма".

От няколко дни гневът на хората на стр. нараства заради рязкото падане на дебита на минералната вода точно преди декемврийските празници, довело дори до затваряне на банята за няколко дни.

“От 1998г. съм фризьорка в салона в банята и досега такъв недостиг на вода не е имало. Никога!”, заяви Силвия Стоилова.

“Тази баня е емблема на града, хората са я направили със собствен труд и средства преди няколко десетилетия и тя трябва да се съхрани, за да се ползва от хората, а не водата да ходи в частни хотели. Ако минералната вода е повече, нека с нея се захранват общинските мероприятия – училища, детски градини, обществени институции, за мен е престъпление да се предоставя на частни лица богатството на града и гражданите да бъдат лишени от него! Този проблем възникна след изграждане на тръбопровода за хотел “Езерец” и няма как да повярвам на нелепи твърдения, че водата за там не е била пусната преди Коледа, защото след 20 декември тя изчезна и градската баня остана “на сухо”. Наложи ми се да върна всичките си клиентки по празниците и да не работя в най-усилното за нашия бизнес време, защото на 24 декември нямаше грам топла вода, а предишните дни идваше и спираше на моменти. Салонът ми е точно до входа към женската баня и хората стояха насапунисани по половин-един час в очакване да дойде водата. Станаха кавги и разправии със служителите, защото клиентите си мислеха, че е тяхна вината. Да не говорим колко народ от околните села останаха излъгани, дошли дотук на баня с такси или градски транспорт и да не могат да се изкъпят защото няма вода! Това нормално ли е”! Пенсиите на повечето не са толкова високи, за да плащат по 2-3 пъти на седмица да дойдат на баня. Гледах тези грешни хора как се ядосват, че никой не може да им каже със сигурност кога ще има вода и кога не, за да знаят и да не си харчат нахалост парите за транспорт”, заяви С. Стоилова.

“На 65 г. съм и съм доведена от майка ми в тази баня на 1,5-годишна възраст. Животът ми е свързан с тази лековита вода, която е уникално богатство на Благоевград”, включва се и Любима Димитрова, наскоро пенсиониран експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието. “Тази минерална вода е изключителна държавна собственост и да, има министерско постановление, с което общините я стопанисват. Но не може да се даде тази вода за частно ползване, защото отоплението на нечий частен хотел му струвало много скъпо! Това не може да бъде аргумент!”, категорична е Л. Димитрова.

Според нея общинските съветници са гласували проформа да се отведе минералната вода до общинския плувен басейн в кв. “Еленово”, като основната им цел била да обслужат интереса на колегата си съветник, собственика на “Езерец”.

“Какъв парадокс е великолепната минерална вода с изключителни качества за здравето на хората да се ползва за отопление, но не и за плуване на децата и възрастните в общинския басейн! Тази вода има не само хигиенни свойства, но е изключително целебна, познавам хора от Сапарева баня, които идват тук, за да лекуват опорно-двигателния си апарат. Тази вода лекува всички кожни заболявания заради високото съдържание на сяра. Още по-голям парадокс е заради частния бизнес на един човек да бъдат лишени хората в цялата община от градската си баня! Водата намалява през последните години и можа да се загуби при това транслиране, заради което се разкопа целият Благоевград. При това кога – по време на летните отпуски, без обяснения за гражданите, тихомълком. Не видях нито един специалист да коментира или да обясни тогава прокарването на този тръбопровод. Работниците копаеха на “проба-грешка”, огромен квадрат се разкопа от стената на реката, строена преди 54 г. безвъзмездно от гражданите. Голяма част от тези тръби са външни, прикрепени на стената на реката, и се вижда, че част от тях не са изолирани, за какво отопление ще става дума при пренасяне на водата на 4-5 км, като се знае, че температурата й при извора е 48-49 градуса”! Реално излишък на минерална вода няма, за какво говорим: че абсолютното държавно богатство обслужва частни интереси! Собственикът на хотел “Езерец” е общински съветник, това не е ли конфликт на интереси”! Според мен трябва да има референдум, допитване до населението на този град дали минералната вода да се пренасочва към частни обекти на 4-5 км разстояние при това. До минералните извори е диспансерът за белодробни заболявания, наблизо е Детска градина № 3, Пето училище… защо минералната вода, ако наистина е в изобилие, не се насочи към тези обществени сгради” Какво се случва в Благоевград: взима се от гражданите тихомълком, за да се удовлетворят бизнес интересите на един човек, техен колега. Съжалявам, но болшинството от тези общински съветници явно нямат представа какво богатство означава за този град минералната вода и че той е възникнал на това място именно заради тези извори, за да ги ползват всички. А не да се лишават гражданите от това богатство заради частния интерес на един общински съветник! Нека не забравяме, че идват избори! Апелирам всички съветници да преразгледат решенията си, които касаят минералната вода и ползването й. Недоумявам как общински съветник се е осмелил да пожелае за частно ползване богатството на всички граждани и защо останалите в този парламент са се съгласили”!”, откровена е джумалийката Любима Димитрова.

“Преди два дни от тръбата, с която се захранва банята с минерална вода от Владишкото, премахнахме отклонение към новия тръбопровод и сега работим без проблем. Не знам кой е виновен и какво е направил, трябва да се питат строителите на новия тръбопровод, но е факт, че банята остана без вода по празниците и бяхме принудени да затворим за няколко дни и да връщаме хората”, обясни концесионерът на банята Христо Ковачки. Завчера той е внесъл официално жалба до кмета Атанас Камбитов, в което излага проблема и декларира надеждата си градоначалникът да не позволи жителите на общината да останат без възможност да ползват минералната вода.

“Разчитам на неговата мъжка дума, че градът няма да остане без баня. Готов съм обаче да си търся правата като концесионер, ако не се вземат спешно мерки и проблемът с липсата на вода в банята не се реши”, каза Ковачки.

Репортерска проверка на място снощи установи, че работници копаят канал, в който да се положи отделна тръба за водопровода към хотел “Езерец” и закрития басейн. На място дойде и собственикът на “Езерец”, общинският съветник Румен Калайджиев, и заяви, че тръбата ще се включи над тази за банята, така че при евентуално намаление на дебита първо да спира потокът за хотела.

“Твърденията на Хр. Ковачки са, че единият от резервоарите е празен, вижте с очите си докъде стига водата в тях”, показа бизнесменът, като обясни, че двата резервоара са скачени и няма как единият да се изпразни.

“Дълбочината на всеки един е 4 м, а диаметърът им е около 9 метра. Няма как да се изпразни единият! Отклонението, за което говори Ковачки, се прекъсна в мое присъствие и по него никога не е течала вода. Твърденията му, че в банята няма вода заради хотела ми, са интрига и не са верни. Преди Коледа каза, че нямало вода в резервоара, дойдохме с кмета на място и се оказа, че прорезът е запечатан, затова се е създал вакуум и не излиза пара. Разпечатахме отвора и се видя, че резервоарът е пълен! Ицо Ковачки си пусна хората на Коледа в отпуск, като се оправда, че нямало вода, но това не е вярно. Опитва се да създава интриги и да настройва хората срещу общината, но истината е, че водата е между 13 и 14 литра в секунда в тези резервоари. Към днешна дата никой, с изключение на Ицо Ковачки, не се е включил да ползва минералната вода на Благоевград. Разрешение е дадено на Калъмбов за 0,5 л/сек., на община Благоевград 4 л/сек. и на мен 1 л/сек., общо 5. На 10 октомври м.г. изтече разрешителното за ползване на минерална вода за плажа. Единственият с 0,5 л/сек. е Ицо, а той черпи цялото количество и само днес сутринта беше “дръпнал” вода за два басейна по 20 кубика плюс 50 душа на женската баня, 50 душа на мъжката и още не знам за какво. Повтарям, че единственият човек, който в момента ползва минералната вода на Благоевград, се казва Христо Ковачки, и то плаща 20 пъти по-малко, отколкото реално ползва”, заяви Румен Калайджиев.

На въпрос дали за Коледа не е пуснал минералната вода за гостите на хотела си, той попита риторично:

“Как да го направя, с шишета ли да я нося”! Тръбата беше закачена, без да ползваме помпите, защото още не ни е готова шахтата, нито са ни монтирани водомерите. Няма как без шахтата и без помпите да пуснем водата. Всеки ден идвам и само днес около 40 см е източил Ковачки от тези резервоари при пълен капацитет, лесно може да се сметне количеството вода, която е изчерпил. Истината е, че ако той черпи 0,5 л/сек., едва ли ще може да захранва басейните и толкова много душове и за да се изясни проблемът, ще искам да се сложи водомер на неговите тръби, да се види какво и колко минерална вода черпи реално. По мои сметки той спестява много и общината може да получава между 5000 и 8000 лв. на месец за това, че ползва повече вода. Но първо трябва да получи за това разрешение от Басейнова дирекция. Ковачки има водомер само вътре в банята и ако се наложи, ще стигнем и до прокуратурата”, категоричен е Румен Калайджиев.

Как ще се развие сагата с минералната вода, не е ясно, но сблъсъкът между двамата общински съветници е факт.

Добавени коментари

Започва се публикува:
04 Януари 2019 | 20:11
Сега мама кажа си намери майстора,сега ще трябва да плаща толкова,колкото ползва Мин.вода.Кмета да не се прави на умряла лисица а да сложи в ред нещата с мин.вода и банята.
Честито публикува:
04 Януари 2019 | 19:53
румен си даде парите събра гнева на благоевградчани изгражда водопровода до езерец без проект там скоро време вода няма да потече лека нощ

Добавете Вашия коментар

TOP