Сблъсъци и протести в Атина, депутатите мислят проектозаконите

16 Юли 2015 | 07:15
0 коментара
Общество
Сблъсъци и протести в Атина, депутатите мислят проектозаконите

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха тази вечер в центъра на Атина, където парламентът започна да обсъжда мерките за икономии, поискани от международните кредитори на страната в замяна на трета спасителна програма, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Група демонстранти хвърлят запалителни бомби срещу полицаите, които отвръщат със сълзотворен газ.

На площад Синтагма се събират стотици гърци, за да протестират срещу одобряването на мерките за икономии.

В същото време текат дебатите по реформите, които са ключови за сключването на предварително споразумение с кредиторите, за да бъде спасена Гърция от банкрут, като управляващата партия СИРИЗА е разтърсена от разногласия и разцепление.

Повече от половината от членовете на централния комитет на партията подписаха петиция, в която отхвърлиха споразумението на стойност 86 милиарда евро, постигнато с посредничеството на Брюксел, изискващо ангажимент за строги мерки за икономии.

В документа, подписан от 109 от 201 членове на централния комитет на партията, е посочено, че споразумението е било постигнато на фона на "заплахата от неминуема финансова стагнация". Според тях новата програма за помощ предвижда "унизителни процедури за контрол, които са деструктивни за страната и за народа".

Целта на лидерите на европейските държави е елементарното унищожение на народа, който изрази увереност, че има алтернативен път на налагания неолиберален модел за строги икономии, се казва в изявлението.

Около десетина парламентаристи от СИРИЗА подписаха петицията.

Същевременно председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу, изтъкнат член на лявото крило на СИРИЗА, призова парламента да не се поддава на "шантажа" на кредиторите и да не одобрява мерките за икономии, съобщи в. "Сайпръс мейл".

Премиерът Алексис Ципрас се обърна днес към членовете на СИРИЗА с призив да проявят единство и да подкрепят споразумението с кредиторите при гласуването в парламента, предаде ТАСС, позовавайки се на АНА-МПА.

Посрещнат с аплодисменти, той разказа за усилията на правителството по време на преговорите през всички тези месеци, както и на срещата на еврозоната на 12 юли, когато бе взето решението за трета спасителна програма.

Ципрас отбеляза, че е изчерпал всички възможности за преговаряне, разгледал е всички варианти и призова онези депутати, които не са съгласни, да предложат каквато и да е надеждна и ефективна алтернатива, ако смятат, че той е пропуснал нещо в преговорите.

СИРИЗА има 149 депутати в 300-местния парламент, мнозинството от които се очаква да се придържат към линията на Ципрас. Проектозаконът също така има подкрепата на проевропейските опозиционни партии, които общо имат 106 места.

За да бъдат одобрени реформите, са необходими 151 гласа.
 

Източник: БТА    

Добавете Вашия коментар

TOP