Сблъсъци, горящи автомобили и сълзотворен газ по улиците на Париж

01 Декември 2018 | 19:04
0 коментара
Политика

 Демонстрантите от движението на „жълтите жилетки”, недоволстващи от поскъпването на горивата, подпалиха десетки коли в района на емблематичния булевард „Шанз Елизе” в Париж, съобщава Ройтерс.

Съобщава се и за горяща сграда край Триумфалната арка, но към момента няма информация дали пожарът е запален от протестиращите. 

Маскирани демонстранти направиха опит да пробият полицейския кордон в центъра на френската столица като замеряха с камъни и димни гранати. Органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия, в опит да разпръснат тълпата. В резултат бяха арестувани 129 души, голяма част от които според полицията са активисти на крайно леви и крайно десни движения, които са се смесили с „жълтите жилетки” и са виновни за избухването на сблъсъците. 65 души са получили различни наранявания. Сред пострадалите има и 11 полицаи. Протестът във френската столица се провежда под надслова „По пътя към оставката на Макрон”.

За трети пореден уикенд демонстрантите се опитаха да блокират района около емблематичния булевард „Шанз Елизе” въпреки засиленото полицейско присъствие. Премиерът на Франция Едуар Филип заяви, че 36 000 души са излезли на протест в цялата страна, включително 5 000 демонстранти в Париж. / БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP