Сарафов: Щетата за хазната от нелегалната фабрика за цигари е над 70 млн. лв.

05 Септември 2018 | 17:12
0 коментара
Криминално

Фабриката за нелегални цигари в Карнобат, разбита през юли, е нанесла щети на държавния бюджет за повече от 70 милиона лева в последните две години.

Това каза днес пред журналисти в карнобатското село Венец заместник главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов.
 
Той пристигна в селото, за да наблюдава действията по претърсване и изземване в завода "Винпром Карнобат" и офиси на фирмите на Миню Стайков, отбелязва БТА.
 
Провеждаме процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура, каза Сарафов. Провеждат се претърсвания и изземания на документи и други веществени доказателства както в района на Карнобат, така и в София, каза Сарафов и допълни, че общият брой на обектите, където текат тези действия, е около 70. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и незаконно държане на акцизни стоки без бандерол.
 
Задържаха собственика на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и още над 10 души

Основният предмет на делото е свързан с разкритата от специализираната прокуратура нелегална фабрика за производство на цигари. Щетата, която тази фабрика е нанесла на държавния бюджет за последните две години, които предполагаме и документираме дейността за този период е над 70 млн. лева, а може би и повече, каза Сарафов.
 
И към момента е задържан по закона за МВР за срок до 24 часа Миню Стайков.
 
Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат” и офисите на „Сис Индустрийс”

"Ако попитате защо не бяха предприети незабавно действия след установяването на тази фабрика за незаконните цигари, това е защото нуждите на разследването изискваха да не бъдат задържани и повдигнати обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група - тези, които са работници във фабриката, а напротив, интересите на разследването, а всъщност и на държавата, предполагат да бъдат хванати едрите риби, тези, които са организатори, които са ръководители на това нелегално производство", каза Сарафов.

Добавете Вашия коментар

TOP