Сандански се гордее: Яне Петков - човекът-амфибия, който впечатли и Доналд Тръмп

20 Юни 2020 | 15:13
0 коментара
Любопитно

Знаете ли какво свързва Сандански и американския президент Доналд Тръмп?

Общото е един мъж, който е способен да остави всеки без дъх, защото в името на рекордите той просто спира да диша - буквално. Става дума за Яне Петков, за чиито постижения и предизвикателства знае цял свят - включително и Доналд Тръмп, който след един от впечатляващите опити на Петков го поздравява в социалните мрежи. Историята на човека-амфибия разказва NOVA.

"За да успява, човек трябва да има ясна цел - положителна енергия, насочена в правилната посока. Трябва да вярва в успеха. И да има постоянство. Ако няма, ако не вярва, ако няма положителна енергия, а го прави с ярост и завист, няма как да се получи. Злобата, завистта, яростта, отнема от дарбата, блокира му потенциала на човека и той не може да се развива така бързо, както някой друг, който е зареден с положителна енергия", казва Яне.

Неведнъж човекът Яне Петков се превръща в амфибия. Опитите му обикновено не звучат реално, защото в тях сякаш твърде дръзко мъжът играе опасен танц с големия риск.

Яне разказва как е подобрил рекорда на индиеца Топал Ферди, който в Индийския океан е преплувал с белезници на ръцете и краката 3 км и 71 м. "Видя ми се много лесно всичко това и реших, освен с белезници, да плувам и вързан в чувал, което е много по-сложно и в Охридското езеро знаете колко е студена водата... Бях с нисък хемоглобин, доктора в Охрид не желаеше да подпише документа, за да подобря рекорда, и казва: "Той няма никакви шансове" на другите. На шефа на Червения кръст казва, че това е невъзможно и нямам никакви шансове. Смятал е, че след 15 минути няма да имам сили да плувам. После той дойде, лично ме отвърза от чувала и ме поздрави, прегърна ме и каза, че това е чудо. То е чудо за хората, които не са запознати с енергия прама."

Сега пред човека-амфибия са следващите предизвикателства, а с тях отново е готов да изумява.

"Слагат  ми белезниците, предварително ще ме проверят за ключ. Без ключ ще се освободя от белезниците. След като ми сложат белезниците, ще имам тежести а и с тежестите ще бъда сложен в чувал, ще се вдигне ципът на чувала и ще бъда вързан с ремъци през ръцете и краката. Тренирам го - за около 3 минути се освобождавам от белезниците,  от тежестите, от ципа на чувала и изплувам на повърхността. Ако нещо стане с белезниците или с ципа на чувала, може и 4 минути да стане, може и 5, но ще опитам максимум за 3 минути да се освободя. Това е непозната дума за мене - паника при мен никога няма. Няколко пъти съм си виждал смъртта в очите лице в лице но никога не е имало паника."

До Белия дом Човекът Амфибия стига след едно от невероятните си гмуркания. Президентското "браво" от Доналд Тръмп остава като едно от най-ценните постижения на Петков.

"Журналистът на "Ройтерс", който ми направи интервю, пратил статията в Белия дом. Американският президент си има екипи по икономически въпроси, по спортни и така нататък. Като са видели там, че с белезници, вързан в чувал съм подобрил рекорда на индиеца, просто им е направило голямо впечатление и са го дали на Тръмп да го види. Той също бил изненадан и написал в неговия сайт на Белият дом "Браво, Яне!".

Тайната за постиженията си под вода Яне Петков казва, че се крие в енергията, позитивната мисъл и силния дух. И в умението да повярваш, че си свободен. 

Добавете Вашия коментар

TOP