Сандански с нова художествена галерия

03 Май 2019 | 16:20
0 коментара
Култура

На Светъл четвъртък, навръх Празника на град Сандански, кметът на общината – Кирил Котев официално откри новата Градска художествена галерия в Дома на културата.

„Тази галерия е важна за нас, тя има бъдеще, защото в Сандански има много млади и талантливи художници, което ни мотивирада правим и градим с перспектива и поглед напред към бъдещето“, каза той в част от приветствието си към всички гости.

Благодарност за поканата и поздравления отправи и Мария Габриел- българският еврокомисар по цифровата икономика и общество. Тя пожела силното послание, което носи създаването на една такава галерия, да се превърне в огнище на култура и творчество.

От името на доайена в творческите среди на община Сандански – Иван Празаров, емоционално приветствие отправи и заместник – кметът на общината – Зорица Органджиева.

Художествената галерия е дългоочаквана. Творците вече имат свой дом, а хората – място за единение с изкуството. По време на откриването, всички посетители имаха възможността да се „потопят“ за първи път в щрихите на една уникална изложба, събрала картините на няколко поколения санданчани. Повече от 50 творци и техните произведения поставиха началото и представиха първата изложба в новата Градска художествена галерия.

Специално място сред творбите на млади и утвърдени имена в изкуството бе обособено за картините на Димитър Казаков. Той е първият български художник, чиито картини достигат Лувъра.Една не малка част от творческия му път преминава в град Сандански. За творчеството му кратък обзорнаправи неговият ученик, известният художник т Александър Терзиев.

Илияна Тошева – писател и художник, изказа своята голяма благодарност към ръководството на Община Сандански за възможността сътвореното да остава във времето и да бъде оценявано от ценителите на изкуството.

Галерията, вече отворила врати, бе осветена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Добавете Вашия коментар

TOP