Само "вътршните" санкции по оперативна програма “Регионално развитие” възлизат на 41,5 млн. лв

15 Юни 2016 | 08:38
0 коментара
Политика
Само вътршните санкции по оперативна програма  Регионално развитие” възлизат на 41,5 млн. лв

Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие`” 2007-2013 г. е възложила 975 индивидуални финансови корекции на 178 общини – бенифициенти по програмата на обща стойност 41 452 874 млн. лв. Това се посочва в писмен отговор на министър Лиляна Павлова до депутат от опозицията.

На практика наложените санкции могат да се приемат и като “вътрешни”, тъй като те не са наложени от Изпълнителна агенция “Одит на средствата от ЕС” или от самата Европейска комисия. В началото на мандата на това правителство бе прието решение, с което България се съгласи да й бъде наложена “плоска финансова корекция” по ОПРР 2007-2013 г. Санкцията в размер на почти 133 млн. лв. бе условие Брюксел да размрази плащанията по две от осите на старата оперативна програма – за градско развитие и за туризъм. До санкцията се стигна след одит на експерти на ЕК. Те поискаха и реформа на УО на ОПРР.

В писмения отговор на Лиляна Павлова се посочва, че причина за наложените индивидуални финансови корекции са най-често: неправилно съкращаване на сроковете за подаване на офертите и сроковете за достъп до документацията за участие в обществени поръчки, незаконосъобразно разделяне на обществени поръчки, използване на неправомерна методика за определяне на оценки, залагане на ограничителни изисквания, неравно третиране на участниците.

Регионалният министър оправдава липсата на цялостен отговор на въпроса за загубите, които МРРБ на практика е претърпяло по ОПРР 2007-2013 със съдебни процедури. Без да посочва срок, Павлова уточнява, че след приключването на програмата, данните ще бъдат публично достъпни в интернет. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP