Само 3-ма съветници с агентурно минало в Пиринско минаха през цедката на местни избори 2019

04 Декември 2019 | 07:14
0 коментара
Общество

От 15 кандидати за общински съветници на местните избори в Пиринско, чиито досиета Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА успя да публикува едва вчера, избирателите са пуснали в общинските съвети на Благоевградска област само 3-ма. Другите 12 не успяха да влязат, при което бонусът от участието им в местните избори през октомври 2019 г. остават само разконспирираните агентурни имена, които до момента не бяха известни на широката общественост.

Бивши агенти сред местните народни избраници в мандат 2019-2023 ще има само в ОбС Гърмен, Гоце Делчев и Разлог. Имената и на тримата не са изненада, защото комисията вече е отваряла досиетата им. В Гърмен това е съветникът от Коалиция “Ние, гражданите” Ахмед Башев, бивш кмет и депутат, чието досие на агент Манол от 2009 г. се публикува вече за 10-и път.

ВГоце Делчев е съветникът от местна коалиция “Движение за радикална промяна Българската пролет” (АБВ) Константин Гулев, който също е от вече разкриваните агенти с псевдоним Румен по време на местните избори през 2011 и 2015 г.

Третият бивш агент в редиците на съветниците е разложанинът Георги Крънчев – агент Николов, който влезе в местния ОбС от листата на ГЕРБ на сериозната възраст 72 г.

Избирателите не допуснаха останалите носители на титлата „агент“ или „съдържател на явочна квартира“ да влязат в законодателната власт. От тях преобладаващ е броят на мераклиите да влязат в ОбС – Петрич – 4-ма опитаха, но не успяха. Това са Иван Костов от с. Коларово, съдържател на явочна квартира с псевдоним „Китка“, който бе в листата на „БСП за България” /”Възраждане”/, Йордан Попов от с. Яново, работил за ДС с колоритния псевдоним „Кабел“ и кандидатирал се на местните избори от “Движение ЗАЕДНО за промяна”, Назъм Касъмов от с. Скрът – агент Любчо, издигнат от Местна коалиция “Никола Петков” /ДПС и БСДП/, и Петър Руйков от с. Гега, който е бил щатен служител на ДС, преназначен след септември 1989 г. в разузнавач, а миналия месец се кандидатира за съветник от ПП “БЗНС”.

Към ОбС в Сатовча напираха 3-ма: д-р Алексей Асенов Спахиев, подвизавал се в ДС с псевдонимите агент Смелчак и агент Кошук, който бе кандидат от Коалиция „БСП за България“, съпартиецът му Емил Джинджиев от с. Ваклиново /агент Геговски, Герговски/ и Валери Шкодров от с. Слащен – агент Тодор, появил се в листата на ПП ГЕРБ.

Освен А. Башев кандидат за съветник в ОбС – Гърмен с досие бе и Никола Малаков от с. Дебрен, работил за структурите и като съдържателя на явочна квартира „Кавака“, и като секретен сътрудник Минчев. Той бе кандидат за съветник от „БСП за България“.

В Струмяни от Обединена социалдемокрация (“Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Воля“, “Земеделски народен съюз“) към ОбС се беше запътил Добрин Йовев от с. Микрево, трудил се на „тихия фронт“ и след 10.11.1989 г. като агент Петър. В Хаджидимово за малко пък в ОбС не влезе Стоян Манолов Калайджиев от с. Илинден, кандидат за общински съветник от СДС, въпреки че е бил вербуван от ДС още през 1976 г., близо четвърт век е подписвал агентурните си сведения с агент Искрен и е снет от действащия оперативен отчет чак през 1990 г., когато СДС излезе на политическата сцена.

Кандидат-съветници с биография в ДС е имало и в Благоевград. Те са двама и до момента имената им не бяха попадали в списъците на Комисията по досиетата. Единият е 70-годишният Сашо Александров, кандидат за съветник от НДСВ, работил от 1973 до 1987 г. за ДС под прикритието на агент Иванов. Сред неуспелите съветници е д-р Вангел Арабаджиев, издигнат от „БСП за България“, известен в структурите на ДС като агент Коларов.

По закон Комисията по досиетата трябваше да отвори списъците с агенти измежду кандидат-съветниците преди изборите, но поради огромния брой на проверените лица тя започна да ги публикува едва вчера. Само за Благоевградска област броят им беше 1865.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP