Сам сред "свои": Никой не остана до Ат. Камбитов в нощта на загубата му, дори Р. Тасков, Хр. Шопова и Ив. Благов-Кучката не бяха в щаба на ГЕРБ за морална подкрепа

05 Ноември 2019 | 14:34
6 коментара
Общество

18 639 гласоподаватели в община Благоевград в неделя избраха промяната и дадоха шанс на независимия кандидат Румен Томов да управлява областния център на Пиринско през следващите 4 години, показват окончателните данни на ОИК след 100% обработени протоколи от гласуването.
За Р. Томов на балотажа са гласували 56,61% от упражнилите правото си да избират сами местната власт. Досегашният кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов отстъпи властта след 8 години управление с разлика от над 15% – за него гласуваха само 13 494 души, които му донесоха едва 40,98% от гласовете на благоевградчани.
Атанас Камбитов напуска политическата сцена в Благоевград въпреки подкрепата, която получи от ромските секции, където за него гласуваха 679 души, срещу 424 за опонента му Томов.
Той имаше повече гласове и в с. Бело поле, където старият-нов кмет Иван Стойчев от ВМРО явно не бе успял да мотивира съселяните си достатъчно и в селото Камбитов взе преднина с 9 гласа пред Томов. Досегашният кмет на Благоевград регистрира победи и в няколко малки села от общината, като Бистрица /28 на 7 гласа/, Дебочица /10 на 7/, Делвино /27 на 21/, Зелен дол /77 на 35/, Марулево /21 на 9/, и в едната от двете секции на Лешко, където победи Румен Томов с 25 гласа /50 на 25/. За Камбитов гласуваха и в Церово /238 гласа срещу 188 за Р. Томов/, което затвърди многогодишната позиция на церовци да избират “познатото зло” – в неделя по същата схема те дадоха за пореден път мандат на кмета си Лефтер Едипов, явил се като независим кандидат, и отрязаха човека на ГЕРБ Иван Саков, на когото не стигнаха 18 гласа, за да сложи край на управлението на Едипов.
Във всички останали селски секции и повечето от градските благоевградчани вдигнаха червен картон на Атанас Камбитов.
Против него гласуваха в малките села Селище, Мощанец, Клисура, Еленово, Дренково, Дъбрава, Бучино, Българчево, Габрово и Горно Хърсово. Дори в Падеш, откъдето са корените му, Камбитов получи само 101 гласа, при 151 за опонента му.
Смазваща победа срещу него Румен Томов извоюва и в големите села на общината като Рилци, където резултатът беше 2230 гласа срещу едва 1670 за Камбитов, както и в Покровник, където мачът завърши 2790 гласа за Томов срещу едва 1530 за Камбитов. Логична бе победата на Томов в Логодаж – селото, управлявано вече няколко мандата от червения Пламен Червенков. За кандидата за общински кмет, подкрепен от БСП, в неделя своя глас дадоха 119 логодажани, срещу само 45, пуснали бюлетина за Ат. Камбитов. Двойна бе разликата между гласовете и в Изгрев, където Томов отвя досегашния управник със 188 на 98 гласа.
В нощта на голямата загуба Атанас Камбитов даде пресконференция в 22,45 часа.
“Страшно съм изненадан от резултата, още не мога да разбера къде съм сгрешил и защо благоевградчани ме наказаха – каза той. – От първия тур досега търся причината и още не съм я намерил, нямам логичен отговор. Явно наистина някъде съм сгрешил, а времето ще покаже дали пък гражданите със своя избор не са сгрешили. Разочарован съм, но това е оценка на гражданите. За 8 г. свършихме огромен обем работа, за 30 години никой не е свършил толкова работа, колкото аз и екипът ми. Наистина не говорех много, но работех, и явно някъде там изпуснах отношението към обикновения човек. Може би, гонейки големите проекти, сме го пропуснали човека като внимание. Резултатът от изборите е оценката на хората и аз я приемам такава, каквато е. За него допринесе и водената от 2 г. черна кампания срещу мен, пълна с много лъжи. Това беше мръсна кампания, която достигна възхитителни низини. Що се отнася до реакцията на премиера Бойко Борисов, който коментира пуснатия в интернет клип от рождения ми ден, аз го разбирам – беше остър, ядосан е, защото загубихме, при толкова много пари, които бяха налети в Благоевград – 300 млн. лева. Приемам неговата критика. Но в крайна сметка животът продължава, загубата не е драма, защото не съм бил цял живот кмет. Завещавам на моя опонент един обновен град и дори съм склонен да му помогна с нещо, ако потърси съвет от мен. Лично аз няма да се връщам в кабинета си в общината, до влизането на г-н Томов в него градът ще се управлява от временно изпълняващия длъжността. Вече съм свободен гражданин. Няма да съветвам и досегашния си екип дали да напуска работа, или да остане – това си е тяхно решение. Ще ми се обаче да останат, докато приключат многото проекти, които сме започнали, защото чисто технологично ще мине доста време, докато се направят персонални замени на един участващ в проекта с друг. Самият аз оставам в ГЕРБ, но напускам ОбС, защото не съм свикнал да бъда опозиция”.
Пресконференцията на Камбитов в 22.45 часа бе в просторния офис на ПП ГЕРБ, където облегалките на столовете бяха облечени с неговата предизборна тениска с лика му, а зад една от масите набързо бе пъхната бяла дъска с временен резултат, в който той води на първия тур, и надпис “Д-р Атанас Камбитов най-добрият”, с усмихнато човече отдолу.
Освен двама дребни общински служители, до загубилия Атанас Камбитов друг представител на ГЕРБ нямаше. Както в приказката за потъващия кораб и първите, които го напускат панически, всички бяха избягали.
До Камбитов не беше нито областният координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева, нито общинският партиен лидер Бисер Михайлов. Отсъстваше дори дясната му ръка през всичките 8 години на управлението – заместник-кметицата Христина Шопова, както и икономическият му съветник през цялото това време Ивайло Благов-Кучката. Поне за морална подкрепа не дойде и нито един представител на всичките партии и коалиции, които при откриване кампанията на ПП ГЕРБ преди месец на пл. “Македония” се подредиха до него на сцената, за да засвидетелстват подкрепата си, а после подписаха с Камбитов и своеобразни политически двустранни декларации за съвместно управление.
Става въпрос за Местна коалиция “ЕНП (ЕНП-СДС-БДО)” на досегашния председател Радослав Тасков, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” на доскорошния съветник Димитър Урдев, който обаче дори не успя да влезе в новия ОбС. Нямаше ги АБВ с водач Владимир Елезов, когото преференциите също изхвърлиха от ОбС, отсъстваше представител на листата на Хр. Шопова ОБТ Български лейбъристи с водач Констанца Рупова – партия, не успяла да вкара и един съветник, както и Местна коалиция “Обединена социалдемокрация” /ПП ОСД,ПП ЗНС/ на съветника Христо Ковачки. Нямаше го и водача Георги Иванов на другата подкрепила Камбитов партия “Съюз на свободните демократи”, нито пък представителите на КТ “Подкрепа” и КНСБ, които против всякаква логика сключиха предизборния “пакт на ненападение” с най-големия работодател в общината Атанас Камбитов.
Нито един от тях не намери за необходимо да дойде в щаба на ГЕРБ, за да окаже поне логистична подкрепа на загубилия и да поеме част от вината за катастрофалния изборен резултат. Дори напротив – някои от хората, които трябваше да бъдат в щаба на ГЕРБ, като кандидат-съветника от АБВ Валери Байрактарски, се озоваха в щаба на новия кмет Румен Томов, за да споделят радостта от победата му.
А Томов определено има право да е щастлив, защото пред него се простира едно сравнително безпроблемно кметуване. В ОбС той ще има сериозно мнозинство, което ще подкрепя решенията му. Партиите, които се бяха подредили до Атанас Камбитов на последното му появяване на високата партийна сцена до паметника на Гоце Делчев, в крайна сметка успяха да вкарат само 19 общински съветници, а в ОбС – Благоевград има 41.
За предложенията на кмета няма как да не гласуват съветниците на 4-мата неуспели кандидати за управници в тази кампания, които в последните дни преди решаващия балотаж апелираха към своите гласоподаватели да дадат гласа си за Румен Томов: ВМРО с водач Иван Ризов, ПП МИР на Албина Анева, “Демократична България – обединение” на Калоян Ханджийски и МК Партия на зелените/”Воля” на А. Тодоров. Безусловна подкрепа новият кмет ще има, разбира се, и от 5-имата съветници на “БСП за България”. Остават още 7 гласа в новия ОбС – по 2 на ПП БЗНС и ПП “Глас народен” и 3 на ДПС, които най-вероятно също ще изберат подкрепа за Томов и така ще бетонират управлението му.
С отстраняването на Атанас Камбитов в Благоевград бе поставено началото на края на ерата “Цветан Цветанов”. Краят вероятно ще бъде на парламентарните избори след 2 г. По същата схема от влиянието на бившия съпредседател на ГЕРБ на тези избори се отърсиха Банско и Сандански, които безапелационно изхвърлиха от местното самоуправление доверените му вече бивши кметове Георги Икономов и Кирил Котев. Тепърва в общинските структури на управляващата партия предстоят анализи, а може би и промени.
Очаквано е същото да стане и в областното ръководство на ГЕРБ. Ако иска да оцелее, партията трябва да изглади вътрешнопартийните си проблеми и да прецени къде сбърка толкова фатално, че да загуби 3 от общинските центрове в областта, включително и най-големия. А ако гербаджиите продължат да отстояват мантрата, подхвърлена им от Бойко Борисов в изборната нощ – че било добре партия ГЕРБ да отстъпи тук-таме, за да спрат приказките в страната за диктат на една партия и обсебване на цялата власт, то след 4 години пак ще има местни избори и тогава избирателят със сигурност ще довърши започнатото този ноември./Струма/

Добавени коментари

Истината публикува:
12 Ноември 2019 | 23:20
Къщата ти в София, боклук, тя ти изяде главата. Както и свирките, които правеше на Цветанов. Сега си в затвора.
Лаура Кьовеши публикува:
06 Ноември 2019 | 18:01
Сега спец прокуратурата да ги потрупан всички! По нагли и безскрупулни айдуци, като тия от гроп не е имало! Господ ще ги накаже!
ха ха публикува:
06 Ноември 2019 | 08:59
Как бе,Кучака Иво още е до него!И в Бобов дол ще са заедно.
пирогов публикува:
05 Ноември 2019 | 21:28
ДОКТОРЕ,докторееее Чумата(шопова) те тръсна!
Калинкoв публикува:
05 Ноември 2019 | 20:25
Не се бойте, чакам ви приятели мои!!!
Ех , шайка,настъпи момента публикува:
05 Ноември 2019 | 18:52
По-нагъл,безскрупулен, и алчен кмет не е имал града ни. Дано откраднатите пари да му заседнат. Няма да те оставим да се измъкнеш, заедно с Кучката и Асен Олев ще гниете в затвора. Народа ще ви накаже.

Добавете Вашия коментар

TOP