С възпоменание отбелязват 130-годишнината от рождението и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски в Благоевград

16 Ноември 2018 | 17:21
1 коментара
Култура

Днес от 10:30 часа в зала „22 септември“ бе открита научна сесия по повод 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски.

Форумът бе открит от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, като бе отслужен молебен.

В зала „22 септември“ се събраха представители на Българската православна църква от цяла България. На научната сесия присъстваха Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилски манастир, Архимандрит Василий – протосингел на Софийска Света митрополия, зам.-областния управител Иван Стоянов, ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков, доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, духовници, историци, общественици и граждани.

Зам.-кметът Иво Николов отправи приветствие от името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов:

„Длъжни сме да помним и предаваме историята, такава каквато е! Неслучайно Неврокопски митрополит Борис е наричан „Съвестта на българската църква“. Известно е, че делото на митрополит Борис продължава, и след септември 1944 година, когато настъпват нелеки дни за Българската православна църква. Той не отстъпва от своите принципи и продължава да защитава същността на духовенството. Фактите говорят за непоколебимия дух, решителност и кураж, които митрополит Борис е притежавал. Именно затова хора, като него са пример за нас и нашите  деца.“, се казва в част от словото.

Днес от 17:30 часа ще бъде представена историко-документална изложба, а от 18:00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“.

На 17 ноември /събота/ от 09:00 часа ще бъдат извършени литургия и панихида в храм „Въведение Богородично” на гроба на Неврокопския митрополит.

На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов- комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.

Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.

Организатори на събитието са Неврокопска света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Македонски научен институт- София.

Добавени коментари

??? публикува:
16 Ноември 2018 | 22:55
А,кмета и Шопова защо ги няма?

Добавете Вашия коментар

TOP