С ваучери до 25 хил. евро спасяват туристическия бизнес

30 Март 2020 | 13:26
0 коментара
Бизнес

Ваучери до 25 хил. евро ще подпомагат малкия и среден бизнес в туризма, съобщи ресорният Николина Ангелкова в ефира на Нова.

"Всичките тези предприятия (засегнатите от коронавируса) ще имат достъп до престърговските банки и условията за кредитиране при облекчени условия", обясни Ангелкова.

„Допреди месец възможност да се възползват от финансова помощ по линия на " Иновации и конкурентоспособност" имаха само организациите за управление на туристическите райони. В момента се предлагат ваучери в размер на до 25 хил. евро, които да подпомогнат малкия и среден бизнес. За сектора продължават да важат и обявените от премиера Бойко Борисов мерки”, поясни министърът.

Във връзка с проблема с нереализираните, но предплатени пътувания, Ангелкова беше категорична, че няма как всички страни да бъдат удовлетворени

- хотелиери, пътуващи и туроператори. Като причина за това беше посочена липсата на ликвидност. „Това, което министерството на туризма успява да договори, е връщането на парите за отменени пътувания да бъде отложено до 13 май - месец след края на извънредното положение. Препоръчвам най-горещо, е да се приеме възможността за ваучер", категорична е Ангелкова. „Това, което успяваме да договорим е връщането на парите за отменени пътувания да бъде отложено до края на извънредното положение”, поясни тя и добави, че бързото връщане носи риск от фалит на много малки и средни фирми от сектора.

Тя определи ситуация като "омагьосан кръг"

- потребителите се страхуват, че няма да могат да използват ваучерите, а туроператорите са пред прага на несъстоятелност.

"Всеки ден в министерството има писма от над 200 потребители и от 20-70 туроператори и турагенции", допълни туристическият министър. Според нея конкретни мерки обаче не могат да бъдат взети, тъй като не се знае колко дълго ще продължи пандемията.

„Не се знае и кои хотели или авиокомпании ще започнат да връщат пари, за да може "веригата да се завърти". Ясно е единствено, че справянето с кризата в туризма е тясно свързано и с възстановяването на транспортния сектор у нас”, смяна туристическият министър.

"От декември до февруари имаме 9,5% ръст - 2020-та се очертаваше да бъде една от най-добрите за българския туризъм", обобщи ресорният министър. „За това се разработва и кризисна рекламна стратегия, насочена към вътрешния туризъм и съседните пазари. Обсъждат се туристически ваучери за българи, желаещи да почиват на Черноморието, както и безплатни чадъри и шезлонги.

Добавете Вашия коментар

TOP