С уникална историческа възстановка Благоевград чества 106 години свобода

05 Октомври 2018 | 12:46
0 коментара
Общество

С камбанен звън, издигане на националния флаг, уникална историческа възстановка и ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията по повод 106 години от Освобождението на Горна Джумая.

 „Нека никога да не забравяме, че в дни като днешния се прекланяме пред подвига на тези, които дадоха живота си за да бъдем това, което сме днес. Трябва да помним цената на свободата. Свобода, дадена ни с много кръв.  Нека преведем глави в памет на онези, които не застанаха на колене , не превиха гръб , не наведоха глави и дадоха живота си за нашето освобождение.“, каза кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов.

Градоначалникът положи венци и цветя в знак на признателност към героите дали живота си за свободата на Благоевград и присъства на уникална възстановка в деня, в който се навършват 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Жители, гости на града и стотици деца изпълниха кв. „Вароша“, където станаха свидетели на зрелищната възстановка, пресъздаваща историята на Благоевград.

Художествено-историческата възстановка проследи  сюжетните линии от самото въстание, възстановка на няколко от битките, провели се по време на сблъсъка с османските сили. 

На тържествата присъстваха още областният управител на Благоевград Бисер  Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков,  заместник- кмета Христина Шопова и др.

Честванията продължават и тази вечер, когато в 17.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров" започва тържествената сесия на Общински съвет - Благоевград и церемония по награждаване "Личност на годината". От 19.00 часа ще бъде поставено началото на концерт на Първи фолклорен танцов фестивал "Ритми и багри" на площад "Македония".

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая.

Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Добавете Вашия коментар

TOP