С тържествена света литургия стартира Тодоровден в разложкото село Бачево

07 Март 2020 | 14:02
4 коментара
Култура

С тържествена света литургия  в църквата „Свети Димитър“ и водосвет за здраве стартира днешния празничен ден  в разложкото село Бачево.

Тодоровден е сред най- почитаните в малкото китно селце, известно с  конните си бази. 

Традиционно след Светата литургия бе извършено и традиционното ритуално захранване на конете- със захар, за да е добра и здрава година,  с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Местният свещеник  поръси със светена вода всички ездачи, а преди това освети и  обредният хляб.Бе изпълнен и ритуалът „кланяне“, при който в знак на почит младите  снахи в селото се кланят три пъти  на своите свекърви, за да покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес. 

Кметицата Росица Чатлабашева поздрави присъстващите и  пожела на всички здраве и плодородна година. Приветствие отправиха още кметът на община Разлог Красимир Герчев и народният представител Емил Тончев. 

Празникът ще продължи и в следобедните часове с традиционните конски кушии.

Добавени коментари

кмет Бачево публикува:
08 Март 2020 | 09:20
Абе вие разложени - завистливци, искате всички празници и традиции да са от вас, ама няма как да стане. Немате нито един празник автентичен с който да се гордеете, крадете всички празници и си мислите, че сте номер 1. Освен да плюете и да лаете друго не знаете. Злобни, долни, крадливи същества. Вместо да напишете нещо хубаво, само оплювате, като ви е яд поне си мълчете.
Репаревци са голяма работа! публикува:
07 Март 2020 | 17:10
Всичко води началото си от Разлог-там се е родил Исус Христос /на Голак/,разложени са прали гащите на Васил Левски и ред други събития.Те са най-най- в Разлога.Даже отбивката за Разлог се намира на главния път от Благоевград за Банско у лево.
Не така бре! публикува:
07 Март 2020 | 16:58
Всички деликатеси,гозби,традиции-всичко от Разлога е собственост на Мехомия! Е това е! Колкото да скачат някои всичко иде от Мехомия! Не виждате ли,че най-много туристи са спали по плевните на Мехомия?! Ама хотелите и минералната вода са в с.Баня-нищо, всичко е в Мехомия!
Запознат публикува:
07 Март 2020 | 15:39
Пак ли Разлог ще си присвои празника и ще го отбележи като разложко? Да ама не. Празника си е на Бачев!!!

Добавете Вашия коментар

TOP