С шествие ще бъдат отбелязани 114 години от смъртта на Гоце Делчев в Благоевград

03 Май 2017 | 16:13
0 коментара
Култура

Благоевградската общественост ще почете паметта на Гоце Делчев с шествие по централните улици на града до площад „Македония“ на 4 май. На тази дата се навършват 114 години от смъртта на българския революционер. Първият лъч от шествието ще тръгне под съпровода на Биг Бенд- Благоевград от сградата на Община Благоевград в 18.15 часа. В него ще се включат ученици от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“. Вторият лъч ще тръгне в същия час от паметника на Тодор Александров, предвождан от Детски духов оркестър.

Участие в шествието ще вземат общественици, представители на ВМРО, Младежки Македонски научен институт, клуб „Традиция“ и възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От 18.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява на площад „Македония“ в областния център на Пиринско.

В същия ден, от 13.30 часа в зала 201 на V корпус към ЮЗУ „Неофит Рилски“- Благоевград ще бъде прожектиран филм „Още ли бродиш“, разказващ за съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в с. Баница и съдържа уникални кадри, непоказвани досега.

Георги (Гоце) Николов е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Добавете Вашия коментар

TOP