С решение на ОБС! Закриват Центъра за временно настаняване в Благоевград, Мощанската къща в кв. “Вароша” - на търг

30 Август 2019 | 11:41
2 коментара
Политика

Общински съвет-Благоевград прие предложение относно закриване на Центъра за временно настаняване.

Дебати предизвика предложение относно отдаване под наем на търг на Мощанската къща в квартал „Вароша“ с образователна цел на частно лице, за да бъде направено частно училище за мода.

Общинският съветник Албина Анева посочи, че е против предложението, тъй като все пак има Закон за образованието, а това т.нар. училище не е лицензирано и акредитирано. Други съветници също изразиха мнението си, че са против това предложение, тъй като не са им известни конкретно целите на частното лице и по редица други причини. От друга страна имаше и съветници, които подкрепиха инициативата, заради това, че трябва да се подпомага всеки един, който търси възможности за развитие и че все пак това е нещо, което е различно и ще бъде интересно за Благоевград.

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов заяви, че децата, които до момента са се помещавали в Мощанската къща, са преместени в по-добри ремонтирани помещения и отдаването под наем на тази къща не би било проблем за Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Зам.-кметът по Култура и хуманитарни дейности Христина Шопова подчерта, че във всички договори за наем на къщите на Вароша е заложена клауза, че всички наематели са длъжни да освободят помещенията, ако те ще бъдат ремонтирани.

Частното лице, което желае да вземе под наем Мощанската къща за създаването на частно училище – Надежда Червенкова също взе отношение по темата. Тя каза, че децата в България имат желание да се занимават с мода и трябва да им се даде такава възможност. Червенкова заяви, че такива училища за мода ще има в България, независимо дали ще бъде в Благоевград. Тя отбеляза, че нейното желание е първото такова училище да бъде в Благоевград, а второто ще бъде разкрито до края на годината във Варна. По думите й тези частни училища ще дадат възможност за развитие на икономиката и разкриване на нови работни места. Червенкова подчерта, че това частно училище ще дава сертификати, които са одобрени от италианското правителство.

Директорът на Регионално управление по образованието в Благоевград Ивайло Златанов отбеляза, че лично той категорично ще подкрепи това предложение, защото това училище ще бъде полезно за Благоевград.

В крайна сметка предложението бе прието с 23 гласа „за“, 4 – „против“ и 2 – „въздържал се“./Фокус/

Добавени коментари

////// публикува:
01 Септември 2019 | 07:43
Дрън,Дрън,Дрън....на крадлата Шопова хората и измислиците....
Гражданин публикува:
30 Август 2019 | 16:35
"..... тези частни училища ще дадат възможност за развитие на икономиката и разкриване на нови работни места. Червенкова подчерта, че това частно училище ще дава сертификати, които са одобрени от италианското правителство." Много амбициозно! И за какво ли би послужил такъв сертификат на един млад човек! В ЮЗУ има специалност за мода и дизайн и тази пушилка, и удовлетворяване на лични прищевки май идва малко в повече на гражданите.

Добавете Вашия коментар

TOP