С пълно видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата

08 Февруари 2019 | 15:21
0 коментара
Общество

С пълно видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата у нас от танкерите до бензиностанциите. Междуведомственият център е в сградата на ГДБОП. Това стана ясно след съвещание в междуведомствения център в ГДБОП, в което участваха премиерът Бойко Борисов, министри, депутати и директори на служби. 

По време на презентацията стана ясно, че четири системи имат общи ресурси – контрол на корабния трафик и термокамери. Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето. 

"Всеки един танкер се извежда в центъра, всяка една лодчица, гемия. Записва се и когато каже в Народното събрание: "80 танкера", те каним тук: "Заповядайте записа", сядаш гледаш два-три дена", каза премиерът.

"Ако рафинериите у нас не позволят да сложим камери, ще ги снимаме с дронове, беше категоричен премиерът: "Всеки един български гражданин да знае: от това, което се произвежда, до това, което отива в бензиностанцията, че никой не го краде или не го лъже. Това, което е цената на нефта, това е и след преработката цената на бензиностанциите".

Премиерът Борсов смята, че всяка институция работи, но помежду им има пропуски.

Заради това в този общ център се събират представители на всички ведомства, за да са на едно място - "Митници", "Гранична полиция", ДАНС, ГДБОП и МВР. Те ще работят в изолирано помещение и ще ползват масивите на всяка институция.

С тази система според Бойко Борисов, ще спрат спекулациите колко танкери са минали и за кои точно танкери  става дума:

"Чуваме приказки: милиарди се губят, защо не се събират милиардите и така нататък. Затова сме поканили депутати. Хубаво е политиците да си мерят приказките – първо да проверяват, след това да говорят. Вчера чух пак обратните тези. Затова искаме на българските граждани да им покажем от танкера до бензиностанцията какъв е пътят на горивото, как се контролира, как би могло да се излъже държавата и какви мерки сме взели за превенция".

Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето.

По-рано Борисов поясни, че ще се демонстрира онлайн наблюдението на всеки процес от пристигането на танкера до продажбата на горивата в бензиностанциите.

Добавете Вашия коментар

TOP