С почетно шествие благоевградската общественост ще отбележи 115 години от смъртта на Гоце Делчев

03 Май 2018 | 10:52
0 коментара
Култура

С  почетно шествие благоевградската общественост ще отбележи  115 години от смъртта на Гоце Делчев. 

То ще бъде разделено на два лъча, които ще преминат по централните улици на Благоевград и ще се слеят на площад „Македония“. 

Първият лъч ще тръгне от сградата на Община Благоевград в 20:15 часа, съпровождано от Биг Бенд Благоевград. В него ще се включат официални лица, възпитаници на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, представители на институции, деца от фолклорните състави на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград,  граждани.

По същото време, от сградата на Съдебната палата в града, ще тръгне втория лъч, предвождан от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Национално дружество „Традиция“ и представители на ВМРО. 

Шествието ще бъде съпроводено от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В 20:30 часа на площад „Македония“ ще прозвучи химнът на Република България. След това ще бъдат припомнени факти от живота и делото на Гоце Делчев.

Отбелязването на годишнината ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява в центъра областния град.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно станали известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМРО.

Добавете Вашия коментар

TOP