С множество инициативи териториалните поделения на ЮЗДП отбелязаха седмицата на гората

09 Април 2019 | 17:33
0 коментара
Общество

С множество инициативи териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие отбелязаха Седмицата на гората. В „ДГС Гърмен” горските стражари извършиха цялостно почистване на лесопарк "Рая", намиращ се на територията на стопанството между селата Дъбница и Долно Дряново.

Докато те събираха безразборно изхвърлените от туристи отпадъци, служителите в администрацията залесиха 100 броя горскоплодни дървесни видове в лесопарка. Освен да подобрят ландшафта, дръвчетата ще подпомогнат изхранването на дивеча, когато започнат да плододават. В първия ден след ваканцията, на 9 април се предвижда също да бъде извършено залесяване в района на село Осеново с ученици от СОУ "Йордан Йовков"- с. Рибново.

С конкурс за детска рисунка и залесяване в Целодневна детска градина "Здраве" в гр. Кресна отбелязаха Седмицата на гората служителите от „ДГС Кресна”. В конкурса нямаше индивидуални победители, но всички деца получиха почетни грамоти и сухи пастели за участието си.

Изложба на детски рисунки върху дървени шайби на тема: "Защитените видове в Осоговска планина" е една от инициативите в програмата на „ДЛС Осогово” за Седмицата на гората.

В изложбата участваха ученици от II до VII клас на I-во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Кюстендил. Децата взеха участие в беседа за лесовъдската професия и в няколко игри на горска тематика, като показаха много добри познания в областта, но и научиха по нещо ново от експертите в стопанството. Наред с това учениците имаха възможност да посадят и отгледат по една фиданка. За целта горските служители им предоставиха семена от черен бор и почвен субстрат. При следващата среща в края на месец май ще стане ясно кой се е справил най-добре.

Доброволци от Административен съд в гр. Кюстендил участваха във възстановяване на гори в землището на село Црешново, пострадали от нападение от корояд. С помощта и на най-малките помощници, които се включиха активно в кампанията, бяха продължени традициите в грижата за бъдещето на гората. Залесени бяха 2 декара с черен бор и 1 декар зимен дъб с общо 1700 броя фиданки.

Добавете Вашия коментар

TOP