С изпълнение на Националния химн на Република България започна официалната церемония по отбелязването на 40-годишнина от създаването на ЮЗУ "Неофит Рилски"

01 Ноември 2016 | 19:44
0 коментара
Общество
С изпълнение на Националния химн на Република България започна официалната церемония по отбелязването на 40-годишнина от създаването на ЮЗУ Неофит Рилски

С изпълнение на Националния химн на Република България започна официалната церемония по отбелязването на 40-годишнина от създаването на ЮЗУ "Неофит Рилски".

След него последователно прозвучаха химновете на Европейският съюз и на Академичната общност.

Официални гости на събитието са кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Янаки Стоилов, зам.-председател на 43-то Народно събрание, народните представители в 43-то Народно събрание Йордан Андонов и Кристиян Вигенин, зам.-областният управител Асим Адемов, зам.-кметовете на Общината, политици, общественици, бивши и настоящи преподаватели в учебното заведение и граждани.

Ректорът на университета доц. д-р Борислав Юруков приветства присъстващите и поздрави всички по случай 1 ноември - Денят на народните будители.

Горди сме, че ЮЗУ "Неофит Рилски" отбелязва своята годишнина именно на този ден. Това каза ректорът на висшето учебно заведение по време на официалната церемония по отбелязването на годишнината.

Той отбеляза, че на днешния ден всички ние честваме Деня на народните будители, отдавайки почит към хората, които са възпитавали нашия народ през годините и са осветявали нашия път.

"Горди сме, че ЮЗУ "Неофит Рилски" отбелязва своята годишнина именно на този ден и че носим името на патриарха на българските учители и книжовници Неофит Рилски. За мен е чест да Ви приветствам с "Добре дошли" на нашето тържество", каза още Юруков.

Той отбеляза, че през всичките тези 40 години университетът се е развивал и усъвършенствал.

"Години оставили трайна диря в историята на университета. За нас преподавателите, служителите и студентите тази годишнина е повод за гордост и самочувствие и повод за равносметка, защото през всичките тези 40 години ние вървяхме в една посока, отстоявайки принципите си и работихме заедно за издигането престижа на университета", заяви Юруков.

Той коментира, че благодарение на общите усилия и всеотдайната работа днес може да се заяви, че университетът е сред водещите образователни институции в България. Ректорът припомни историята на университета от неговото създаване до наши дни и каза, че ежегодно в университета се организират различни всепризнати научни форуми, които са неделима част от живота на университета. 

Днес отбелязваме 40 години от създаването на едно от най-успешните и престижни висши учебни заведения - ЮЗУ "Неофит Рилски". Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на отбелязването на 40-годишнина от създаването на университета.

По думите му през тези 40 години университетът се е развивал, утвърждавал като водещо учебно заведение.

"Уважаеми преподаватели сигурен съм, че всеки от вас е дал всичко от себе си, за да може всички студенти да се реализират успешно. Благодаря Ви, че чрез вас всяка година Благоевград изпраща стотици младежи по целия свят", каза още д-р Камбитов.

Той заяви, че тези млади хора винаги ще носят в сърцето си частица от Благоевград. 
Камбитов добави, че през годините университетът и общината са работили съвместно и тази добра координация и връзка ще се запази.

Добавете Вашия коментар

TOP